Munkaidővel trükköző cégek: ezért nehéz gyerek mellett dolgozni

hvg.hu2017. november 24. 09:00

Szülés után nagyon nehezen tudnak nyolc óránál rövidebb időre visszatérni a munkába a magyar nők, miközben a férfiak kénytelenek rengeteget túlórázni - írja a hvg.hu.

A magyar férfiak többsége a gyerekek megszületése után rengeteget kénytelen dolgozni, miközben a nők csak teljes állásban tudnak újra munkát vállalni. Bár lehet találni olyan álláshirdetést, amelyet 6 órásnak hirdetnek, valójában sok esetben teljes műszakot várnak a jelentkezőktől. Ezért sok családban a férfi dolgozik többet, esetleg a nő feketén vállal munkát.

Ezt a helyzetet tükrözik az Eurostat friss adatai is. Ezek szerint az egy- és kétgyerekes magyar nők alig 5 százaléka választja a részmunkaidős munkát. Ez az érték minimálisan haladja meg a gyerektelen nők 4,4 százalékos adatát. Egyedül a három vagy több gyerekes nők esetén magasabb ez a mutató (12%).

Az igaz, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás elsősorban Nyugat-Európában elterjedt, de a magyar mutatók a környező országokéihoz képest is rosszak. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint mindezt a túlságosan rugalmatlan munkaerőpiac okozza, a cégek nem fogékonyak a részmunkaidős foglalkoztatásra.

Bár idén gyanúsan megugrott a nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, ez valószínűleg csak papíron van így, amit a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése okozott.

Címkék:
gyerek, szülés, munka, túlóra, részmunkaidős állás,