Ez az intézkedés válthatja fel a korkedvezményes nyugdíjat

Pénzcentrum2017. november 8. 08:33

Hamarosan döntés születhet a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról - írja a Magyar Idők szerdai száma.

A napirenden lévő tervezet célja, hogy a korábbi egységes szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre. A tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket. Az egészségügyi szempontból kifogásolható körülményeket a munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni, vannak azonban olyan területek, ahol ezekre az intézkedésekre nincs mód.

Így a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni

- fejtette ki a lapnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. A többletjuttatás tervét egyébként korábban a munkaadói oldal is elfogadta. Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár

az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót.

Az új szabályok betartását pedig a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek.

A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket

- tette hozzá a Liga Szakszervezetek vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tervezet egyébként a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának csütörtöki ülésén kerül napirendre, ahol a felek áttekintik a munkahelyvédelmi akció eddigi eredményeit, és szó lesz a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekről is. A lap úgy tudja, a kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban még a munkanélküliség indokolta.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, nyugdij, bér, veszély, korkedvezményes nyugdíj, bérkompenzáció,