Hiába vagy remek munkaerő, ezért fognak téged kirúgni a következő leépítésnél

Pénzcentrum2017. október 16. 05:30

Egyre gyakoribb jelenség, hogy hiába rendelkezik az ember magas szintű szaktudással, mégsem őt választják az állásinterjún, vagy jól dolgozik a munkahelyén, létszámleépítésnél mégis elsők között merül fel az ő neve. Utánajártunk, miért nem elég ma már a szakmai hozzáértés, és mire van szükség ahhoz, hogy igazán jó munkaerő váljon valakiből.

A munkaerőpiacon alapvetően az ember tudására kíváncsiak, ki, hogyan dolgozik, mennyire érti a munkáját. Ez azonban önmagában egyre gyakrabban már kevés. A munkáltatók az is figyelik, hogy milyen maga az ember, milyen a személyisége, mennyire illeszkedik majd a csapatba, milyen vele együtt dolgozni. Tehát a high skillek (pl. szaktudás) mellett egyre nagyobb figyelmet kapnak a soft skillek. Utóbbi közé tartozik például kommunikációs készség, a csapatorientált gondolkodás, empátia, tehát minden szociális készség. De miért lett ez ilyen fontos a munka világában?

Azokban a szervezeti kultúrákban, ahol nagy hangsúlyt fektettek a szaktudásra, a specializációkra, továbbképzésekre, elsősorban a gyors felfogású, intelligens, jó képességekkel rendelkező emberekre volt igény, ahol eltörpültek az alapvető szociális, emberi készségek. Ezek a szervezeti kultúrák idővel rájöttek arra, hogy ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a környezeti kihívásokhoz, már nem csak a hard skilleket, hanem a szociális, társas készségeket, a soft skilleket is kell fejleszteniük, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen emberek vagyunk, hogyan alakítunk ki társas interakciókat másokkal

- mondta dr. Juhász Márta munkapszichológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

A szakértő szerint hiába rendelkezik valaki nagy szaktudással, ha nehéz ember, akkor rombolja a csapat teljesítményét. Jó hír azonban, hogy a szociális készségek fejleszthetők, és mivel egyre nagyobb figyelmet fordítanak ezek jelentőségére, már képzésekkel is támogatják a fejlesztést. Természetesen nem csak kurzusok lehet javítani az említett készségeken, önmagunkért is sokat tehetünk. A legjobb azonban, ha minél korábban kezdjük a fejlesztést, a szociális készségek kialakulásáért ugyanis a szülők is nagyban felelősek.

Nagyon sok múlik az önismereten. Azon, hogy mennyire támogatja a család és az iskola azt, hogy az ember megismerhesse önmagát, felszínre törjön a valós személyisége. Szabadabb közegben jobban fejlődik a személyiség, míg ahol túl szigorúak a szabályok, és rideg a neveltetés, ott nem tud kibontakozni az ember személyisége és nem tudja megismerni önmagát

- mondta dr. Juhász Márta.

Ha felnőtt korban szembesülünk azzal, hogy valami nincs rendben, még akkor is lehet változtatni. A legfontosabb, hogy valóban akarjuk a változást, tegyünk érte, ismerjük fel, hogy hol vannak hiányosságaink. A szociális készségek másoktól is jól tanulhatók, minták alapján.

Ezekkel a készségekkel mindenki rendelkezik, csak különböző fejlettségi szinttel. A cégvezetők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kompetenciákra, mint korábban. Az már nem elég, ha valaki hozza a számokat, jól teljesít a csapat. Mert ha nem úgy bánik például egy középvezető az embereivel, ahogy kellene, nagy lesz a fluktuáció, és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben nem engedhetik meg maguknak a cégek, hogy elmenjenek a jó munkavállalók"

- mondta Lerf Andrea HR-szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember elmondása szerint kutatások és tapasztalatok is alátámasztják, hogy sok fiatal munkavállaló gondolkodik úgy, hogy őt a munkája és a szaktudása alapján ítéljék meg. Akik így gondolkodnak, náluk általában még nagyobb szükség lenne a szociális készségeknek és az érzelmi intelligenciának a fejlesztésére.

Onnan lehet felismerni, hogy valaki jó szinten áll soft skillek terén, hogy a kollégái szeretnek vele dolgozni. Vezető esetén például ünnepli a sikereket, elmondja a nehézségeket, építő visszajelzéseket ad, belátja, ha hibázik, és egy-egy problémát képes a másik szemszögéből is jól látni. Egy szerethető figura, nehezen billentik ki érzelmileg a hatások, nem játszmázik, tisztán, következetesen halad a célok mentén"

- mondta Lerf Andrea.

De mégis, miért lett ez most fontos?

Természetesen korábban sem volt mindegy, hogy kikkel dolgozik együtt az ember, a jelenlegi munkaerő-piaci környezetben azonban még nagyobb hangsúlyt kap. Ennek az az oka, hogy az egyszerűbb feladatok nagy részét, amelyekhez nincs szükség sem tudásra, sem kreativitásra, egyre inkább átveszik a gépek. Olyan gyártósorokat szerelnek be, amelyekhez lassan csak gépkezelők kellenek, olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyek miatt nincs szükség sokszoros adatrögzítésre, és így tovább. Tehát a munkaerőpiacon eltolódnak az arányok, és egyre több olyan állás jelenik meg, ahol valóban az egész emberre szükség van, a tudására, és a személyiségére egyaránt.

Már most óriási a szakadék a fizetésekben, a későbbiekben azonban még jobban távolodni fognak egymástól a keresetek. Nagy kérdés, mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik nem rendelkeznek szaktudással, és olyan soft skillekkel sem, mint például a tanulásra való hajlandóság, a fejlődni akarás, a nyitottság, az együttműködés képessége? Erre az egyre égetőbb problémára nagyjából 20 évünk van, hogy megtaláljuk a választ.

Loading...

Címkék:
karrier, fizetés, munka, állás, előrelépés, szerethető munkahely,