Egy közmunkás vallomása: "azt tesznek velem, amit akarnak"

hvg.hu2017. szeptember 27. 09:30

Ugyanazért a munkáért jóval kevesebb bért kap egy anonim közmunkás, mivel kollégái státuszban vannak, ő pedig közmunkás - derül ki a hvg.hu reggeli cikkéből.

Napi 8 órában dolgozik kulturális területen egy két diplomával és angol nyelvvizsgával közmunkás egy állami intézményben, ám 70 859 forinttal kell beérnie havonta, míg a feladataival megegyező munkát végző kollégái 150-170 ezer forintot keresnek. A különbség oka a státuszuk. Ő közmunkás, a többiek pedig közalkalmazottak.

A főnökeim mindig hivatkozhatnak arra, hogy más jogállású vagyok, ha meg akarják indokolni a döntéseiket, így csaknem azt tesznek velem, amit akarnak

- mondta el a lapnak. A fizetését nem a munkájából hasznot húzó közintézmény, hanem a központi költségvetés fedezi, úgy látja, esélytelen rendes munkát találni a területén, ott ugyanis az állam a legnagyobb munkáltató, és az álláspályázatok többsége szerinte csak formalitás.

A lap interjúalanya elismeri ugyanakkor, hogy tudása megkopott, a gyakorlatban már alig tudná használni nyelvtudását, és bár beülhetne pályaelhagyóként például egy ügyfélszolgálatra, de onnan valószínűleg nem vezetne út vissza a saját szakmájához, amelyben még így, közmunkásként is szívesebben dolgozik.

A magyarországi közalkalmazottak 2-3 százaléka diplomás, tehát 3600 és 5400 fő között lehetnek azok, akiknek a fentihez hasonlóak a körülményeik - írja a hvg.hu.

Címkék:
karrier, fizetés, közmunkás, anya, kultúra,