Óriási a munkaerőhiány: tízezrekre lenne szükség a feldolgozóiparban

Világgazdaság2017. szeptember 13. 09:32

Új csúcsot döntött Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma - derült ki a KSH friss munkaerőpiaci adataiból, amelyeket a Világgazdaság dolgozott fel. A versenyszférában a második negyedévben már 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ami tízezres növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lap azt írja, a nemzetgazdaságban összesen 65 700 betöltetlen állás van. A valóságban a szám ennél viszont jóval  magasabb is lehet, ugyanis a közszférából 2016 óta nem érkezik friss adat, így a KSH minden negyedévben a 2015 végén mért 14 510-zel számol. Emellett több a betöltetlen állás a versenyszférában, mint amennyit a statisztika kimutat: szakértők szerint akár 100-200 ezer embernyi képzett munkaerőt is fel tudna szívni a magyar munkaerőpiac.

A cégek komoly gondokkal küzdenek, nem képesek elegendő embert felvenni, pedig több pozícióban már a felvételhez szükséges elvárásokon is lazítottak.  A legsúlyosabb probléma a feldolgozóiparban van, ahol a KSH szerint már több mint 19 ezer dolgozót tudnának egy felvenni azonnal, de az építőiparból is már több mint 3 ezer dolgozó hiányzik, pedig egy évvel korábban még csak 2 ezret számláltak.

A szolgáltatással foglalkozó vállalatok kicsivel kevesebb mint egyharmada küzd súlyos munkaerőhiánnyal, esetükben az elmúlt egy évben nem következett be növekedés. A kereskedelem-gépjárműjavítás, a szállítás-raktározás, valamint a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás nemzetgazdasági ágakból is több ezer dolgozó hiányzik.

A munkaerőhiánnyal már a közigazgatásban, valamint az oktatásban is komoly problémákat okoz. A szociális szakmában is meghaladja a 7 ezret a betöltetlen munkahelyek száma.

Címkék:
karrier, munka, munkanélküliség, ipar,