Mi lesz így a betegekkel? Több száz háziorvosi praxis szűnhet meg

Népszava2017. augusztus 29. 09:02

A területi kötelezettség nélküli háziorvoslás huszonöt éve létezik, és ebben az alapellátási formában csaknem kétszázezer embert látnak el az orvosok, miközben feleannyit kapnak, mint a kollégáik. Sokan inkább feladják a praxist, így tesz Józsa Terézia is.

A területi kötelezettség nélküli háziorvoslás huszonöt éve létezik, és ebben az alapellátási formában csaknem kétszázezer embert látnak el az orvosok, miközben feleannyit kapnak, mint a kollégáik. Az ő rendelőikben azokat is fogadják, akiknek azért nincs területi háziorvosuk, mert albérletben élnek, nem tudnak lakóhelyükre bejelentkezni, vagy túlterheltség miatt kiszorulnak a területi ellátók praxisából.

Józsa Terézia 1500 beteget kezel területi kötelezettség nélküli háziorvosként, de a Népszavának azt mondta, feladja, finanszírozás hiányában a praxis felszámolása mellett döntött - írja a Népszava. A nő a lapnak elmondta, a betegei után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől havi 720 ezer forintot kap, ebből kellene a praxis valamennyi kiadását állni, a bérleti díjtól kezdve a rezsi- és működtetési költségeken át az asszisztensek béréig. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a kormány emeli a körzet nélküli háziorvosok támogatását, mára minden minden kommunikációt berekesztett az ügyben.

Hogy mi lesz a betegeivel? A NEAK-tól azt a választ kapta, senki nem marad orvos nélkül, hiszen mindenki tartozik valamelyik körzetbe, ahol az ellátását nem tagadhatják meg. 

Jelenleg több száz területi kötelezettség nélküli háziorvos dolgozik országszerte, félő, hogy a mostoha állapotok miatt egyre többen követik majd Józsa Terézia példáját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, fizetés, háziorvos, praxis, ellátás, betegek,