Totális csőd lehet a válásból: erről jobb, ha megegyeztek

Pénzcentrum2017. augusztus 8. 05:43

Évente több ezer gyermektartási pert indítanak hazánkban, pedig a közös megegyezés fontosabb lenne, mint gondolnánk. A perköltség kifizetése mellett akár a fizetésünk felétől is elbúcsúzhatunk, ha nem sikerül megegyezni volt párunkkal.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben közel 46 ezren házasodtak össze, a válások száma pedig 20 ezer körülire tehető. De korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy hazánkban a házasságoknak csaknem a fele válással végződik.

Loading...


A válás elve nem egy egyszerű élethelyzet, de még jobban megbonyolíthatja a dolgokat, ha nem sikerül megegyezni a gyermekek tartásdíjának összegéről. Ez alkalommal a Pénzcentrum annak járt utána, mekkora tartásdíjat fizethet egy elvált szülő.

Mitől függ a tartásdíj összege?

Mindenekelőtt fontos szem előtt tartanunk, hogy minden gyermektartási per más és más, a bíróknak pedig mindig több szempontot kell figyelembe venniük, amikor döntést hoznak. Ide tarozik többek között:

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • mindkét szülő jövedelmi viszonya és vagyoni helyzete,
  • a szülők háztartásában élő más eltartott személyek,
  • a gyermekek saját jövedelme,
  • és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátások.

A gyermekek indokolt szükségletei közé tartozik: a megélhetéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a taníttatáshoz szükséges rendszeres kiadások. Az ezekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások arányos részét pedig akkor is ki kell fizetni, ha azt nem fedezi a havi tartásdíj összege.

Mennyi az annyi?

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Tehát egy nettó 192 100 forintos átlagkeresettel számolva ez havi szinten 28 815 - 48 025 forint közötti összeget jelent. Viszont ez az összeg sokkal magasabbra is rúghat, ha akár több gyermek után kell tartásdíjat fizetnünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Bár a tartásdíj összegének kiszabásakor figyelembe veszik a jövedelmi helyzetünket és persze azt is, ha éppen egy lakáshitelt fizetünk, de a törvény szerint a kiskorú gyermekünk tartásdíját akkor is fizetnünk kell, ha az saját szükségleteink korlátozásával jár. Bár ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresményünk vagy vagyonunk jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van - tette hozzá Budapest Környéki Törvényszék.

Egyre kevesebben pereskednek

A felek általában akkor szoktak pereskedni, ha a külön élő szülő nem fizet tartásdíjat, vagy a fizetett összeget esetleg kevésnek tartja a tartásdíjra jogosult szülő. Az, hogy meddig tart egy ilyen gyermektartási per, nagyon változó. A per hosszát ugyanis az adott bíróság leterheltsége, a résztvevő felek együttműködése, vagy éppen a bizonyítás gördülékenysége is befolyásolhatja.

Loading...

Az elsőfokú gyerektartási perek száma egyébként az elmúlt években folyamatosan csökkent. Az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint 2013-ban összesen 13 157 ilyen pert tartottak számon, még a tavalyi évben már csupán 9 750-et. Aki azonban pereskedésre adja a fejét, annak nem szabad elfelejtenie, hogy a jogvita elvesztése esetén a perköltségeit is neki kell fizetnie.

Címkék:
karrier, gyerek, válás, szülő, költségek, gyerektartás,