Több mint egymillió magyar hagyná itt az országot

Pénzcentrum2017. június 19. 09:07

Megközelítőleg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, a fiatalok körében különösen magas, közel 40 százalékos ez az arány - derül ki a Publicus reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.


A megkérdezetteknek átlagosan 5,6 családtagja vagy közeli ismerőse külföldre vándorolt már, tartós kinti munka miatt. A válaszadók 15 százaléka maga is tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát - ez nagyságrendileg 1,2 millió főt jelent. A fiatalok körében különösen magas ez az arány, 37 százalék tervezi, hogy külföldön próbál szerencsét: ez további kb. 530 ezer fő, 30 év alatti potenciális kivándorlót jelent.

A középkorúak körében 13-15 százalék, míg a 60 év felettiek körében elenyésző 2 százalékos az arány.  A külföldön munkát vállalni szándékozók 55 százalékban az alacsony fizetéseket, 28 százalékban a bizonytalan jövőt, és 27 százalékban a hazai politika, közélet viszonyait jelölték meg okként. Többen említették (6-13 százalék) még az állástalanságot, illetve a bizonytalanságot, és a kilátástalanságot, mint az esetleges külföldi munkavállalás okát. Viszont meglehetősen kevesek számára elsődleges ok a szakmai kihívás, a tapasztalatszerzés, a világlátás, vagy akár a nyelvtanulás.

 

Címkék:
karrier, külföld, munka, penzcentrum,