5 tuti tipp, hogy megkapd álmaid nyári munkáját

Pénzcentrum2017. június 15. 14:01

Sok diák számára a nyár nem csak a pihenésről és szórakozásról, de a munkáról is szól. Az ország legnagyobb magyar álláskereső oldalán minden hónapban közel azonos számú, tanulók által is végezhető munkát hirdetnek meg a cégek, de a jelentkezések száma a nyár elején háromszorosára növekszik. Az, hogy ki kapja meg a legjobb lehetőséget, gyakran csak pár apróságon múlik.


A felmérések szerint a vendéglátásba és a kiskereskedelembe  kiemelten keresik a diákokat, általában különböző informális csatornákon keresztül. A profession.hu felületén a legtöbb jelentkezés a fesztiválmunka-, játszóházi kisegítő-, és mozis kisegítő pozíciókra érkezett az elmúlt egy hónapban, de az ügyfélszolgálati és adminisztrátori állások is népszerűek a fiatalok körében. Ha sikerült megtalálni az ideális munkát, a jelentkezés folyamata éppen úgy zajlik, ahogy az később, a teljes munkaidős állások esetében is történik majd. Az alábbiakra érdemes figyelni:

1. Mérjük fel, hogy pontosan mik a lehetőségeink!

Gondoljuk át, hogy belefér-e az elfoglaltságaink közé az adott pozícióval járó megterhelés. Biztosan fel tudunk-e kelni korán, fent tudunk-e maradni éjszaka, vagy bírjuk-e a fizikai terhelést, ha épp ezekre van szükség egy munkakörnél. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel, ne vállaljuk túl magunkat!

Sokat hozzátesz még akár 1-2 hét munkához is, ha azzal foglalkozunk, amihez értünk, vagy amit szeretünk - kezdjük az ennek megfelelő munkák keresésével a folyamatot!

2. Ismerjük meg a kínálatot!

Az állásoldalak böngészése mellett érdemes az ismeretségi körben is kérdezősködni. A környékbeli cégeknél is lehetnek lehetőségek, megéri érdeklődni, így akár hosszabb utazás nélkül is bejárhatunk dolgozni. Nézzünk utána a munkáltatónak és a munkakörnek: ha lehet, az ott dolgozókon keresztül, ha nem, akkor az interneten. Ez nem csak ahhoz jön jól, hogy a megfelelő helyet válasszuk, de az információk az állásinterjú során is segítenek.

3. Válasszunk okosan!

Ha tehetjük, már most igyekezzünk olyan nyári munkát választani, ami kapcsolódik a tanulmányainkhoz, vagy olyat, amelynek segítségével olyan készségeket sajátíthatunk el, amiket később kamatoztatni tudunk. Hiszen pályakezdőként az is fontos lesz, hogy mit írhatunk be az első hivatalos önéletrajzunkba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Készüljünk fel az interjúra!

Nem ugyanaz az elvárás egy multinacionális cégnél, ahová gyakornoki pozícióra jelentkezünk, mint a helyi kiskereskedésben, ahol az árufeltöltői munkát pályázzuk meg. Igazítsuk az adott szituációhoz a bemutatkozásunkat és készüljünk fel rá, hogy az első benyomás a lehető legjobb legyen. Azokat a tulajdonságokat kell kihangsúlyoznunk, amik jól jönnek majd a munka elvégzésénél.

5. Öltözzünk alkalomhoz illően!

A megjelenésünkre vonatkozó alapszabályok nemcsak az irodai munkában, de a leglazább munkakörnyezetben is érvényesülnek. A legfontosabb a tiszta és ápolt külső, viseletünkkel kerüljük a végleteket. A kötetlenebb helyeken a fiúk hosszú, könnyű anyagból készült szövetnadrágot viselhetnek, cipőjük lehet utcai lábbeli.  A lányok választhatnak egy visszafogott ruhát vagy szoknyát, fontos azonban, hogy a feltűnő minták, feliratok kerülendőek. A szoknya pedig minden esetben érjen a térd alá. A ruha kivágással érdemes vigyázni, a mélyen dekoltált felső, csőtop, miniszoknya, rövidnadrág nem interjúra való.

Címlapkép: MTI/Honéczy Barnabás

Címkék:
karrier, diákmunka, penzcentrum,