Indul az érettségi: idén már a jó helyesírást jutalmazzák

Pénzcentrum/Index.hu2017. május 8. 10:01

Indulnak az érettségik: ma reggel 78 ezer középiskolás kezdte meg a vizsgaszezont. Mindenkinek 5 tárgyból kell érettségiznie, de lesz néhány változás is - írja az Index.

A mai napon magyar, kedden matematika, szerdán történelem, csütörtökön angol, pénteken pedig német írásbeli érettségi lesz. Jövő héten az írásbelik a kevésbé népszerű tantárgyakkal folytatódnak. A diákoknak fejenként 5 tárgyból kell vizsgát tenniük.

Idén fontos újdonság, hogy a középszintű magyar írásbeli érettségi szerkezete változik. Mégpedig azért, mert az érettségizők 90 százaléka nem fog később irodalomtudománnyal vagy nyelvészettel foglalkozni. A többség számára sokkal fontosabb, hogy helyesen értelmezzenek hétköznapi szövegeket, és képesek legyenek helyzetekben megfelelő szövegeket írni. A középszintű vizsga változása erre erősít rá.

De a magyar érettségi értékelésében is lesznek változások. Többek között a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy az hibapontokkal csökkentené az eredményt. A szóbeli vizsgák majd júniusban kezdőnek.

Címkék:
karrier, érettségi, vizsga, magyar,