Lassan elfogadják a kisker törvényt: még mindig nem tudjuk, mi lesz benne

Pénzcentrum2017. április 11. 19:33

Az elmúlt három hétben semmilyen érdemi információ nem derült ki a március közepén ismertetett kiskereeskedelmi javaslatcsomagról, miközben sajtóinformációk szerint az előkészületek folytatódtak. Az OKSZ szerint továbbra is elsősorban a vásárlók érdekeit kell szem előtt tartani, de a javaslatcsomag ütközik a vásárlók érdekeivel is. A kötelező létszámelőírás gyakorlatilag egy újabb adó lenne.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) megítélése szerint különösen súlyosan érintené a vásárlókat a reklámköltségek korlátozása, ami akár az ingyenes áruházi újságok terjesztését is fékezheti. Ez a javaslatban megfogalmazottakkal ellentétben meggátolná a tudatos vásárlást segítő tájékozódást. A reklámkiadások korlátozása nem csak a fogyasztók tájékozódását nehezíti meg, de magyar munkahelyeket is veszélyeztet. A tervezett kötelező létszámelőírás úgyszintén lehetetlen helyzetet teremtene. Az áruházak mindenütt maguk határozzák meg a szükséges létszámot, a munkaerőpiacon pedig - ez köztudott - egyébként sincs megfelelő szabad munkaerő. Így viszont a létszámkötelezettség előírása a pénzbeni megváltás lehetőségének tükrében, a garantált bérminimum 60 százalékának befizetésével, egy új közteher bevezetése lenne (olcsóbb a befizetés, mint a munkaerő felvétele).

Az OKSZ 2017. március 14-én a Miniszterelnökséggel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a kereskedelem szabályozásának kormányzati terveiről tartott eseményen írásban is átadta állásfoglalását az addig megismert javaslatokról. Észrevételeivel összefüggésben kérte, hogy a kormány adjon részletes tájékoztatást a szabályozási javaslatokról és ismertesse a terveket megalapozó hatástanulmányokat, hiszen ezek nélkül érdemi véleménycserét folytatni nem lehet.

Az egyeztetésen átadott kétoldalas összefoglalón túl eddig semmilyen hivatalos információt nem kapott az OKSZ, a kereskedelmi ágazat legnagyobb súlyú szakmai érdekképviselete. Újabb találkozó nem volt a szövetséggel, így a tervezetről érdemi egyeztetés nem volt. Sajtóinformációk szerint ugyanakkor a kereskedelem szabályozására irányuló előkészületek folytatódtak és a törvényjavaslatot rövidesen be is nyújtják az országgyűlésnek.

Az OKSZ megítélése szerint továbbra is elsősorban a vásárlók érdekeit kell szem előtt tartani a kereskedelem szabályozásával kapcsolatos kérdések vizsgálatában. Az eddig megismert javaslatcsomag azonban ütközik a vásárlók érdekeivel is, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások helyzetét sem javítaná.

A szakmai javaslatokat, így például a kisvállalkozások nagyobb súlyú fejlesztési támogatását, vagy önmagában a kistelepülések boltjainak járulékkedvezményben részesítését megalapozottnak, előremutatónak tartja a szövetség, egyetértenek a kormánynak azzal a határozatával, mely egyidejűleg több intézkedéssel előmozdítja a közmunkások átterelését a versenyszférába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az szövetség tagjai a dolgozók érdekeit eddig is előtérbe helyezték, hiszen az áruházláncok sorozatosan emelték kétszámjegyű ütemben az alkalmazottaik bérét. A legmagasabb béreket a fizikai dolgozóknak az ágazaton belül azok az áruházláncok adják, amelyek az OKSZ tagjai.

A szövetség hangsúlyozza, hogy tagjai jogkövető vállalkozások, minden alkalmazottat az előírásoknak megfelelően bejelentenek, utánuk a jogszabályokban meghatározott járulékokat befizetik a költségvetésbe, nyugtát vagy számlát pedig minden vásárlónak adnak. Az OKSZ ennek okán is azt kéri a kormánytól, hogy szakmai partnerként tekintsen rá, érdemben hallgassa meg szakmai érveit.

Címkék:
vásárlás, karrier, adó, eladó, kvóta,