10 "ártatlan" mondat, amivel simán kinyírhatod a karriered

Pénzcentrum2017. április 11. 14:30

Mindig nehéz új helyen kezdeni, az ember zavarban van, nem ismer senkit. Az első ebéd vagy első kávézás a kollégákkal vagy a főnökkel nagyon meghatározó abból a szempontból, milyen benyomást keltünk. Van, aki lányos zavarában fecseg, mások pedig túlságosan csendesek. Egy karriertanácsadó szerint talán utóbbi a szerencsésebb. Összeszedtük, mi az a 10 mondat, ami végzetes lehet az első napon.


"Amit mondasz, az már meghatározhatja, mit gondolnak rólad, és akár elintézheti, hogy még a próbaidő alatt megváljanak tőled" - idézi a Business Insider J.T. O'Donnellt, a Carreerealism karrier portál alapító vezérigazgatóját. A legfőbb tanács persze az, hogy legyünk természetesek, ne fecsegjünk túl sokat, értőn figyeljünk. E mellett van néhány tipikus mondat, amit úgy általában célszerű mellőzni a munkahelyi beszélgetések közben, de különösen az első napon.

"Az előző munkahelyemen ezt már csináltam"

Jó, ha energikus vagy és aktív, de az első napokban inkább figyelj és tanulj, ne hangoztasd, mit csináltál az előző munkahelyeiden. Légy egy kicsit alázatos, szerény, és mutasd, hogy tanulni, fejlődni akarsz.

"Úristen, én ezt imádom!"

Már felvettek, nem kell a duma. Tök jó, ha tetszik, amit csinálsz, de ne told túl a lelkesedést. Ha jól végzed a munkádat, mosolyogsz, úgyis látni fogják a kollégáid, hogy nem csak hogy ügyes vagy és helyt állsz, de élvezed is, amivel foglalkozol.

"Mikor várható fizetésemelés?"

Először légy túl a három hónapos próbaidőn, aztán lehet erről tárgyalni. Addig viszont ne hozd szóba a pénzt.

"Várj egy kicsit, még ki kell töltenem a papírokat"

Első nap a legtöbb munkahelyen nem csak az új munka vár, hanem a papírmunkát is el kell végezni. Viszont a főnök elsőbbséget élvez. Ha kér tőled valamit, vagy mutatni szeretne valamit, akkor figyelj, tanulj, a szerződést néhány perccel később is odaadhatod az illetékesnek.

"Ki az, akivel érdemes jóban lenni, és kit kerüljek inkább?"

Egy ilyen kérdés az egész rólad kialakított képet tönkreteheti, megbélyegez és pletykákra adhat okot. Próbálj mindenkivel szóba elegyedni, légy barátságos és figyelmes mindenkivel.

"Én ezt nem így tanultam"

Törekedj a pozitív kommunikációra, a munkáltatók nem arra kíváncsiak, mit nem tudsz. Azt akarják hallani, hogy ha valami nehézséget okoz, azzal is megbirkózol, mert nyitott vagy és tanulni szeretnél, ezért mersz segítséget kérni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy meg akarják mutatni, mit tudnak, mennek a saját fejük után abban a reményben, az önállósággal lenyűgözik újdonsült főnöküket. Csakhogy az első napokban célszerűbb inkább tanácsokat kérni, kérdezni, mert egy adott feladatot több féleképpen is el lehet végezni. Tapasztaljuk ki, az adott munkahelyen mi az elvárás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Elég nehéz időszakon megyek keresztül"

Mindenkinek vannak problémái, ne zúdítsuk rá a mieinket egyből az új kollégákra. Ha így teszünk, azzal megkockáztatjuk, hogy a főnök megkérdőjelezze, vajon tényleg az új munkára tudunk-e koncentrálni, e mellett a kollégák is elkönyvelhetnek egy elégedetlen, panaszkodó, negatív figurának.

"Annyira kimerült vagyok"

Az első napokon különösen fontos, hogy energikusak legyünk. Mindenkinek megterhelő egy új munkahelyen az első néhány nap vagy hét, új feladatok, új környezet, új kollégák, és lehet, hogy este hulla fáradtan dőlünk le a kanapéra, de ezt ne lássák rajtunk a cégnél.

"Az előző főnökömnek fogalma sem volt semmiről"

Soha ne szidjuk az előző főnököt! Lehet, hogy valóban egy idióta volt, de az efféle negatív megjegyzések rossz képet festenek rólunk. Az első időszak arról szól, hogy a többiek megismerjenek. Ha beskatulyáznak, nehéz megváltoztatni a rólunk kialakult negatív képet.

"Ennek semmi értelme"

Mindenhol találkozhatunk olyan feladatokkal, amiknek úgy gondoljuk, hogy valójában nem sok értelme van. Ezt tartsuk meg magunknak, vagy fejtsük ki egy kávé vagy koktél mellett a barátainknak, de az új munkahelyen senkit sem érdekel a véleményünk. Ha valamilyen feladat elvégzéséről azt gondoljuk, felesleges, kérdezzünk. Érdeklődjünk, a cég miért ragaszkodik hozzá, miért így csinálják, próbáljuk megérteni inkább, és ha megkértek rá, mindenképp végezzük el a feladatot.

Címlapkép: MTI/Kallos Bea

Loading...

Címkék:
karrier, főnök, penzcentrum, kolléga,