Jóval kevesebbet keresnek a védőnők a kollégáiknál

Világgazdaság2017. március 20. 09:01

Keveslik a fizetésüket és diszkriminatívnak tartják a védőnők a többi egészségügyi dolgozóhoz képest - írja a Világgazdaság.


Már 600 védőnő adta fel azt az egységesen megfogalmazott levelet, amelyet az alacsony fizetésük miatt postáztak több mint húsz közjogi méltóságnak. Hiszen miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra - így a kötelező kamarai tagság s a kreditszerzési kötelezettség -, az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

Bár tavaly költségvetés kétmilliárd forintot megszavazott a védőnők illetményének emelésére, voltak olyan védőnők is, akiknek egyáltalán nem emelkedett a fizetése. Ráadásul 2018-2019-re a védőnőknek semmilyen fizetésemelés nincs betervezve, viszont az egészségügyi szakdolgozói bértábla évről évre nő, hamarosan a diplomás védőnők bére 50-60 ezer forinttal kevesebb lesz, mint a hasonló diplomás végzettségű egészségügyi szakdolgozóké - mutatott rá a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

Címkék:
karrier, bér, kereset, védőnő,