Drasztikusan emelkedik a külföldi egyetemre jelentkező magyarok száma

Pénzcentrum2017. február 14. 11:30

Töretlen népszerűségnek örvend a külföldi továbbtanulás a magyar fiatalok körében. A becslések szerint már 10 ezernél is többen tanulhatnak elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken. A Brexit egyelőre nem érezteti a hatását, továbbra is nagy az érdeklődés az Egyesült Királyság egyetemei iránt. De egyre többen mennek Amerikába és Dániába is.


Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne

- mondta el tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány megbízásából készített Magyar Ifjúság 2016 című tanulmánya bemutatásakor.

A teljes tanulmányelolvasása után azonban már nem tűnik annyira rózsásnak a magyar fiatalok helyzete. A 15-29 év közötti fiataloknak az egyharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. Közülük pedig a 83 százalék több évet szeretne külföldön dolgozni, ebből 45 százalék pedig külföldön is szeretne letelepedni. Más nemzetközi felmérések szerint ráadásul Magyarország vezeti az uniós listát, a kutatás alapján ugyanis a magyar 18-24 év közötti fiatalok 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön.

Emelkedett a külföldön tanulók száma

A fenti adatokat támasztja alá az Engame Akadémia lapunk számára küldött kutatása is, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben növekedett a külföldön tanuló diákok száma.

A legtöbb célországban általában 5-15 százalékkal nőtt a magyar tanulók száma.

Bár sok országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák, a külföldi továbbtanulásra felkészítő szervezet becslései szerint jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken.

Loading...

A legnépszerűbb továbbtanulási célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar egyetemista. A felmérések szerint minden vizsgált országban nőtt a magyar tanulók száma 2015-höz képest. De jelentős emelkedés Dániában volt megfigyelhető, hiszen 2015-ben még csupán 560-ra volt becsülhető az ott tanuló diákok száma, 2016-ban pedig ez a szám már 1000 főre emelkedett.

Milyen hatása lehet a Brexitnek?

Loading...


A brit Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) adatbázisának adatai szerint a 2015-ös évhez képest tavaly 11 százalékkal nőtt a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti adatokból is látszik, hogy az Egyesült Királyság egyetemei iránt egyelőre az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan magas az érdeklődés, a Brexit körüli bizonytalanság azonban az elkövetkező években más népszerű célországok felé irányíthatja az UK-beli felsőoktatás iránt érdeklődőket

- tudta meg a Pénzcentrum az Engame Akadémiától.

Amerika egyre népszerűbb

Bár a népszerűségi listában Dánia előretörése miatt csak a 4. helyet szerezte meg az USA, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt években számottevően növekedett az USA-ban tanuló magyar diákok száma.

Loading...

A 2015/16-os tanévben összesen 773 magyar diák tanult az Egyesült Államok valamely felsőoktatási intézményében (alapszakon, mesterszakon vagy doktori képzésben). Ez pedig 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Külföld, de miért?

Az akadémia korábbi kutatása szerint a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

A diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást. A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják.

Loading...

Címkék:
karrier, külföld, továbbtanulás, diákok,