Kemény leckékkel neveli az életre lányát Szabó Győző

Pénzcentrum2017. január 27. 16:45

Már fiatal korában is a tudatos pénzügyekre tanítja lányát Szabó Győző. A színművész a zsebpénzért cserébe ugyanis elvárja, hogy némi munkát is végezzen Bori. A pénzügyi nevelést egyébként tényleg nem ártana korán elkezdeni, aminek csak egyik formája a gyerek által szabadon beosztott zsebpénz. Érdemes lehet játékosan megtanítani, hogyan ossza be a gyerek a pénzt, ezzel ugyanis sokkal egészségesebben állhatnak majd felnőtt korukban a pénzügyi döntésekhez.

Szabó Győző már fiatal korban elkezdte a munka hasznosságára és a pénz beosztására tanítani lányát.

Bori már rendszeresen dolgozik az éttermemben, ahol maga keresi meg a zsebpénzét, ami szerintem egy nagyon jó nevelési módszer, hiszen így sokkal jobban tudja értékelni az a pénzt

- mondta a színész a Blikknek adott interjújában.

Persze a pénzügyi tudatosság nemcsak a hírességeknek fontos. Mivel ezt (egyelőre) nem tanítják az iskolákban, így a szülők feladata megtanítani, hogyan bánjon a gyerek a pénzzel. A felmérések szerint egyébként csak minden második szülő beszél pénzügyekről a gyerekével és csak minden harmadik családban szokás a rendszeres zsebpénz.

Mennyi zsebpénzt kapnak?

Eltérő, mennyi zsebpénzt adnak a szülők a gyerekeknek,

  • A 6 éven aluliak kevesebb, mint 500 forintot,
  • a 7-14 évesek 500-1000 forintot,
  • a 15 év felettiek pedig 2-5 ezer forintot kapnak havonta.

Hogyan kezdjünk neki?

Pedig pont a zsebpénzzel tudjuk megtanítani a gyereket arra, hogyan ossza be a rendelkezésére álló fix összeget, hogyan spóroljanak nagyobb célokra. Persze nem ez az egyetlen módja a tudatosságra nevelésnek.

A pénzügyi neveléshez is nagyon jó eszköz a játék, mert kellemes, ellazult és oldott állapotban tanulhatnak a gyerekek. Azok a társasjátékok, ahol pénzügyi döntéseket kell hozni, érdemes, ha kezdetben a szülőkkel játszanak a gyerekek, mert közben rengeteg fontos dolgot el lehet nekik magyarázni, amit a kortársaitól nem tanulhatnak meg. Emellett a játék sikerélményt, önbizalmat és tudást is ad nekik, ami hatalmas előny lesz később a konkrét döntési helyzetekben

 - mondta korábban a Pénzcentrum kérdésére Mihály Nikolett gazdaságpszichológus.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A játékos találkozás a pénzzel azért is fontos, mert nem okoz feszültséget, stresszt a gyerekben, így az anyagi döntések később sem okoznak feszültséget.

Címlapkép: MTI / Kallos Bea

Loading...

Címkék:
karrier, munka, zsebpénz, pénzügyi kultúra, pénzügyi nevelés, pénzügyi tudatosság,