A fiatalok többsége a szüleitől kér pénzügyi tanácsot

Pénzcentrum2017. január 26. 15:01

A fiatalok mintegy 54 százaléka saját bevallása szerint sem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén,  a válaszadóknak pedig a 84 százaléka jelölte meg a szüleit azok között, akiktől pénzügyi tanácsot kér - derül ki Diákhitel Központ kutatásából.

Annak ellenére, hogy a középiskolában nincs kötelező pénzügyi oktatás, a diákok kb. 45 százaléka tájékozottnak tartja magát a pénzügyeket illetően. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy az ilyen jellegű szubjektív önértékelésnél általában a valóságos helyzetnél pozitívabb képet mutatnak a kérdőíves kutatások.

Az anyagiakat a fiatal diákok elsöprő többsége a szüleivel beszéli meg:

a kérdőívet kitöltők 84 százaléka jelölte meg a szülőket tanácsadóként, ha pénzügyekről van szó. A válaszadók közel 1/3-a jelölte meg az internetet saját pénzügyi tájékozódásának forrásai között, míg 16 százalékuk a barátokat/ismerősöket (is) megjelölte ennél a kérdésnél.

A válaszadó fiatalokat arról is megkérdezték, hogy miből finanszírozzák majd a felsőoktatási tanulmányaikat: a válaszokból kiderül, hogy azonos arányban választják a szülői/családi támogatást, az ösztöndíjat/egyéb támogatást, valamint a diákmunkát pénzforrásként; ezek után következik a Diákhitel, mint lehetséges eszköz a felsőoktatási tanulmányok finanszírozására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A diákok döntő többsége, közel 86 százaléka a ismeri a Diákhitelt - igaz, 68 százalékuk csak felszínesen. A válaszadók 14 százaléka azonban még egyáltalán nem ismeri ezt a hitelformát.  A közel 600 középiskolás által kitöltött nem reprezentatív minikutatás alapján azt szűrhető le, hogy a fiatalok számára fontos, hogy a továbbtanulás kapcsán tájékozódjanak annak pénzügyi vonatkozásairól is. Nem félnek kérdezni vagy segítséget kérni, ugyanakkor saját maguk is mérlegelik lehetőségeiket.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
karrier, diákhitel, pénzügyek, továbbtanulás, tanács,