Sallangokkal keresnek dolgozót a magyar cégek: senki sem akar náluk dolgozni

Pénzcentrum2017. január 18. 14:12

Az aktív munkakeresők több mint 80 százaléka kérdőjelezi meg az álláshirdetések igazságtartalmát. Munkaerő-piaci szakemberek szerint a cégek jobban tennék, ha a hangzatos ígéretek helyett őszinteséggel és minél pontosabb feladatmeghatározással fordulnának a jelentkezőkhöz.

Az álláskeresők kétharmada szerint a munkaadók nem mondanak teljesen igazat a hirdetéseikben; 20 százalékuk ráadásul úgy gondolja, hogy a szövegek nagy része valótlanságot tükröz. A helyzet a dolgozók körében még rosszabb, 79 százalékuk nem bízik teljesen az állásajánlatok ígéreteiben - derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Zrt. közös felméréséből.

Munkaerő-piaci szakértők szerint ennek elsődleges oka a sok mellébeszélés. Az állást hirdetőknek még mindig ragaszkodnak az olyan múlt századi frázisoktól, mint a versenyképes fizetés, a kiváló munkakörülmények, vagy a fiatalos csapat.

A legtöbb hirdetésnél, ha kitakarjuk a pozíciók megnevezéseit, megállapíthatatlanná válik, melyik területhez is köthetők: szinte ugyanazok a követelmények a jelentkezőktől. A munkakeresők akkor fogják elhinni az álláshirdetések tartalmát, ha az alapján el tudják képzelni magukat, szerepüket, egy napjukat a csapattal.

Címlapkép: MTVA / Oláh Tibor

Címkék:
karrier, álláskeresés, munka, álláshirdetés,