Enyit kerestek tavaly a dalszerzők: itt a lista

Pénzcentrum2017. január 17. 15:03

Közzétették a 2016-ra vonatkozó éves zenepiaci statisztikáját. Összesen 8,6 milliárd forint jogdíjat osztottak szét a dalok, zeneművek alkotói (és jogutódjaik) között.


Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz, és minden évben több millió elhangzási adatot vizsgál meg. A zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri - rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás - majd ezek alapján végzi el a jogdíjfelosztást.

Négy évnyi zene hangzott el tavaly

Az egyesület 558 444 különböző zenemű (dal, szám) elhangzását azonosította be és dolgozta fel 2016-ban; ha mindezt egyhuzamban játszanánk le, 4 éven keresztül zenét hallgatnánk éjjel-nappal. Az elhangzások után járó jogdíjakat az Artisjus kifizette a jogosultaknak - így összesen 8,627 milliárd forintot osztott fel a dalok, zeneművek szerzői, illetve a jogutódok részére.
 
2016-ban a kifizetések során összesen 15 563 magyar szerző és jogutód részesült jogdíjban.

Loading...

A tavalyi évben 18 030 új zeneművet regisztráltak a magyar szerzők. Ez a szám közel azonos a tavalyelőtt bejelentett dalok mennyiségével (18 348), de a zeneművek műfajának eloszlási arányában lényegi változások észlelhetőek. Míg a 2015-ös és 2014-es években az electro / dance és a rock műfajok fej-fej mellett haladtak, a tavalyi adatok alapján már új felállás körvonalazódik. 2016-ban a bejelentett új dalok mindössze 11 százaléka a volt rock zene, így a 14 százalékot elérő electro / dance stílus leelőzte. Az első helyen még mindig a popzene áll (21%), de az alternatív, a világzenei és a hiphop műfaj is meghatározó, 8-9 százalékos részesedéssel.

Címkék:
karrier, zene, lista,