Durván átalakítják a közmunkát: kijavítanák a hibákat

Világgazdaság2016. december 29. 08:34

Januárban tárgyal a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatáról. Időszerűnek látják átalakítani a közfoglalkoztatási programot - írja a Világgazdaság.

Öt éve indult a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munka világába olyan embereket, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minsiztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta, az akkori foglalkoztatási helyzet indokolta ezt, a program segítségével több tízezren kiléptek az inaktivitásból. 

Az elmúlt öt év tapasztalata alapján viszont nyugodtan kimondhatjuk, hogy a közfoglalkoztatás inkubátorház-funkciója nem minden esetben működik jól. Nem az volt a célunk, hogy az érintettek hosszú éveket töltsenek a rendszerben" 

- mondta Simon. A helyettes államtitkár szerint az a probléma, hogy a közfoglalkoztatók, többségében az önkormányzatok ragaszkodnak a programjaikhoz, azok jól bejáratott technikáihoz, használható embereihez, akiket gyakran név szerint kérnek vissza a következő évre. Az érem másik oldala, hogy sok közfoglalkoztatottat a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér közötti kis különbség nem motivál eléggé a versenyszférában való elhelyezkedésre, a bérollót ezért is nyitjuk szélesebbre jövőre.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni, mivel akinek ennyi idő alatt nem sikerül alkalmassá válnia a versenyszférában való elhelyezkedésre, azt más módon kell segíteni. Emellett szakképzetteket az elsődleges munkaerőpiacon szeretnének csak foglalkoztatni, hiszen így is hiány van belőlük a legtöbb ágazatban.

Címkék:
karrier, NGM, munka, közalkalmazott, közfoglalkoztatás, átalakítás, reform,