Januárban tárgyalhatnak újra a közszolgálati bérekről

Pénzcentrum/MTI2016. december 15. 09:01

Konkrétumok nélkül zárult a közszolgálati dolgozókat érintő szerdai bértárgyalás a kormány és a szakszervezetek között. Az egyeztetés csak január közepén folytatódik - írja a Magyar Idők.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapot arról tájékoztatta, hogy nem várható idén béremelési javaslat azon közalkalmazottak részére, akikre egyik állami bérfejlesztési program sem vonatkozik, de kompenzálni kell a fizetésüket a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése miatt.

Emlékeztetett: szerdán ült össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, de a kormányoldal nem tudott konkrét javaslatokat felmutatni a közalkalmazottak bérrendezéséről; ráadásul az idén már nem is várható további egyeztetés. Ennek következtében januártól még nem emelkedik azon állami alkalmazottak bére, akik a garantált bérminimum fölött keresnek, és nem vonatkozik rájuk olyan béremelési program, mint az egészségügyben vagy az oktatásban elfogadott csomag.

A kormányoldal ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatoknál dolgozók bérét rendezik első körben, azonban a településeknek erre saját erőforrásból nincs pénzük. Mészáros Melinda szerint az is elképzelhető, hogy szükség lesz a költségvetés módosítására annak érdekében, hogy a bértábla összetolódását kompenzálja a kormány. Ugyanakkor a szakszervezetek régóta egy új bértáblázat megalkotását szorgalmazzák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az állami cégek dolgozóinak bérével kapcsolatban továbbra sem történt előrelépés - mondta a Liga vezetője. A tárcaközi egyeztetések még tartanak, a társaságok többségét fenntartó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már elküldte bértömegszámításait a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
karrier, bér, közalkalmazott, tárgyalás,