Triplázódott a betegszabadságok száma: így tüntetnek a dolgozók

Napi.hu2016. december 8. 09:34

Sok helyen háromszorosára ugrott a kivett betegszabadságok száma, a dolgozók ezzel szeretnének nagyobb bért elérni a munkáltatójuknál - írja a Napi.hu.

Több mint kétszeresére, sok helyen háromszorosára ugrott a beteget jelentő dolgozók száma idén év végén 2013/14-hez képest. Néhány éve még tartottak attól a munkavállalók, hogy ha betegszabadságra mennek, akkor a munkáltató megbízhatatlannak tartja őket. Mostanra viszont a munkaerőhiány miatt megfordult a helyzet, a cégvezetők nem merik elbocsátani a renitens, vagy sokat hiányzó alkalmazottat, mivel nehezen, vagy egyáltalán nem találnak helyettük mást.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a dolgozókban tudatosult a béremelési hullám, tudják, hogy erős lesz a minimálbér növekedése, így azok, akik valamivel a minimálbér felett keresnek már most követelik, hogy az ő bérüket is komolyabban emeljék. A betegszabadság egy fegyver a dolgozók kezébe, amivel nyomást gyakorolhatnak és ma már könnyedén jelentenek beteget, mert nem félnek az elbocsátástól. Ez a jelenség intő jel a cégeknek, hogy komolyan kell venniük a munkavállalók és a szakszervezetek követeléseit.

Címkék:
karrier, betegszabadság,