Emelkedik a minimálbér: jövőre már Csehországot is utolérjük

Portfolio2016. november 30. 12:03

2017-ben 15 százalékkal, 127 500 forintra emelkedik a bruttó minimálbér Magyarországon, amely összeggel a visegrádi országok közül Csehországot már utolérjük. Sőt, az árszínvonalbeli különbségekkel korrigálva Szlovákiát is lehagyjuk. Bár a V4-ek közül nálunk lesz a legnagyobb ütemű emelés jövőre, azért a többieknél is dinamikusan nőnek tovább a minimálbérek.

Igyekeztünk utánajárni, hogy az EU-hoz 2004-ben és utána csatlakozott posztszocialista országokban, akik a versenytársainknak mondhatóak, hogyan alakulhat a minimálbér 2017-től. Azért is érdemes a legfrissebb régiós adatokkal összevetni a magyar minimálbér-emelést, mert a többi országban is folyamatban van a bérfelzárkózás, munkaerőhiány van, és jelentős az elvándorlás, azaz ott is jelentős emelések jöhetnek, ami a magyarországi bérfelzárkózást relatíve lassítja.

Visegrádi versenytársaink közül Csehországban 11,1 százalékkal, Lengyelországban 8,1 százalékkal, Szlovákiában pedig 7,4 százalékkal emelik a minimálbér összegét 2017-től. Azaz, ugyan Magyarországon lesz a legnagyobb mértékű az emelés, a V4-eknél is jelentős ütemben növelik a minimálbéreket.

A jövő évi emeléssel euróban számolva körülbelül a cseheket érjük utol a minimálbérben.

Magyarországon 2018-ban ugyebár további 8 százalékkal, 138 ezer forintra (kb. 444 euróra) fog nőni a minimálbér havi összege, azonban nem tudjuk, ezzel akkor hol leszünk a listán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árszínvonalbeli különbséggel korrigálva még előkelőbb helyen szerepel a jövő évi magyar minimálbér a listán: nálunk csak Lengyelországban és Szlovéniában fizetnek többet, körülbelül 15, illetve 29 százalékkal.

2017-ben a nálunk termelékenyebb Szlovákiában és Csehországban körülbelül 10 százalékkal kevesebbet érhet az ottani minimálbér, mint a miénk itthon.

 

Címkék:
karrier, minimálbér, minimálbér-emelés, v4-ek,