Csak a túlélésről szól az élet havi 250 ezer forintos fizetés alatt

Pénzcentrum/Index.hu2016. november 29. 19:01

Extrákra költeni és spórolni hazánkban leginkább csak azok tudnak, akik nettó 250 ezer forint felett keresnek, négy emberből háromnak pedig csak az oldaná meg a pénzügyi gondjait, ha a jelenlegi fizetését 50 százalékkal megemelnék - írja az Index  a GKI és a Jófogás közös felmérésére hivatkozva.

A 10 ezer internetező bevonásával készült felmérés alapján

a magyar lakosság pénzköltési szokásait leginkább a hitelek befolyásolják, és 65 százalékunk elégedetlen aktuális anyagi helyzetével.

A felmérésben résztvevők átlagos havi jövedelme nettó 145 000 forint, amelynek a legnagyobb részét  a kötelező kiadások viszik el. A válaszadók mindössze 14 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alapvető és kötelező kiadások után jövedelméből még egyéb vásárlásokra is futja, sőt spórolni is képes. Ezt a csoportot jellemzően a nettó 250 ezer forint feletti javadalmazásúak képviselik.

Összességében átlagosan heti 16 ezer forintot költhetünk el szabadon, ennyi pénzünk marad a kötelező kiadások után. A keresetükből nehezen kijövők 50 százalékánál hónapról-hónapra jelentkeznek a megélhetési nehézségek. A pénzügyi elégedetlenség még azok esetében is fennáll (27%), akik a kötelező kiadásokon felül ugyan még tudnak költekezni, de félretenni már nekik sem sikerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
karrier, keresetek,