Már nem jó biznisz a fémlopás: tizedére csökkentek a károk

Pénzcentrum2016. november 28. 19:00

Míg 2012-ben 1 milliárd 360 ezer forint kárt okoztak a fémlopások Magyarországon, addig ez az összeg 2015-ben már csak 103 millió forint volt - a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a  három kihirdetett szabályozások szorították vissza a fémlopásokat.

A fémlopások által okozott káresetek számának csökkentése, és az ebből fakadó költségek enyhítése érdekében 2013 novemberében a fémkereskedelemmel kapcsolatos korábbi szabályozást felváltotta a fémkereskedelemről szóló törvény, és kormányrendelet. A lopások visszaszorítása mellett a szabályozás kiemelt célja volt a kulturális javak védelme, az illegális fémkereskedelem felszámolása és a közszolgáltatók kárának csökkentése.

A közszolgáltatók 2012-ben még 2154 darab káresetet regisztráltak, ez a szám azonban 2013-tól kezdve meredeken kezdett csökkenni, 2015-ben pedig az összes közszolgáltató által regisztrált káreset száma már csak 195 darab volt. 

A fémlopásokból eredő károkozáson kívül a helyreállítás költségei is jelentősen visszaestek: 723 millió forintról 77,7 millió forintra, azaz megközelítőleg a tizedükre csökkentek.

A MÁV adatai szerint még a tavalyi és a tavalyelőtti eredményeknél is kedvezőbb a fémtörvény hatása, az idei első három negyedévben ugyanis 25-re csökkent a vasútvonalakon a fém- és kábellopások, rongálások száma a korábbi két évben tapasztalt mintegy 50-50 eseményhez képest. A szabályozás bevezetését megelőzően, 2013-ban még több mint 300, azelőtt pedig évente 500 feletti esetben követtek el kábellopást vagy rongálást. Tizedére sikerült visszaszorítani az ilyen típusú bűncselekményeket, amelyek veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak.

Címkék:
karrier, lopás, illegális, fémtolvaj, kereskedelem, törvény, vonat késés, vonat késések,