Mutatjuk a jövő évi cafeteria-rendszer véglegesített változatát

Pénzcentrum2016. november 23. 14:00

Az Országgyűlés megszavazta az őszi adócsomagot, amely a jövő év elejétől lép hatályba. Ennek az egyik nagyon fontos eleme az új cafeteria-rendszer, ami szinte köszönő viszonyban sincs az eddigivel. Összegyűjtöttük a legjelentősebb változásokat.

Már a nyár közepén tudni lehetett, hogy jövőre jelentős változásokra lesz szükség a cafeteria-rendszerben. Ennek az a fő oka, hogy az év elején egy évek óta húzódó vitában az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett, miszerint a magyar cafeteria-rendszer bizonyos elemei sértik az uniós jogot, mert az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya bevezetésével monopolhelyzetet teremtettek: sokkal kedvezményesebben lehetett adózni az említett elemekkel, mint az akkor piacon lévő utalványok után. Tehát Magyarország pert vesztett a kötelezettségszegési eljárásban, így 

át kellett alakítani az adótörvényt úgy, hogy az igazodjon az uniós jogszabályokhoz.

Az Országgyűlés november 22-én szavazta meg az őszi adócsomagot, amelynek a jövő évi cafeteria-rendszer is a része volt. 

Az alap is változik

A jelenleg a cafeteria-elemekre háromféle adózás vonatkozik: van, ami normál adózással adható (49,98 százalék), van, ami kedvezményes adózással (34,51 százalék), és vannak adómentes juttatások is. Jövőre is megmarad ez a hármas felosztás, de az adóalap változása miatta teher is változik.

Az eddigi 1,19-es helyett 1,18-as szorzóval számolják a béren kívüli juttatások adóalapját 2017-ben. Ezért a kedvezményes adózású cafeteria-elemek után 34,51 helyett 34,22 százalékot kell adózni, 15 százalék személyi jövedelemadót (szja), és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho). A normál adózásúak mellett pedig 49,98 helyett 49,56 százalékot (15 százalék szja, és 27 százalék eho).

Több adómentes, kevesebb kedvezményes

Jövőre csak a Szép-kártya és a 100 ezer forintos készpénz kifizetés marad kedvezményes adózású, ezeknek viszont együttes értéke nem haladhatja meg az évi 450 ezer forintot a versenyszférában, a közszférában pedig a 200 ezer forintot. 

Sok, nagyon népszerű béren kívüli juttatás viszont csak magasabb, 49,56 százalékos közteherrel lesz adható. Ilyen például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkezés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az tapasztalható, hogy a munkáltatók nem a cafeteria-rendszerük megszüntetésén gondolkodnak, hanem egy olyan rendszer összeállításán, amivel továbbra is támogatni tudják a munkavállalókat. 

"Sok esetben magasabb lesz a közteher egy-egy juttatáson, de az ajándék utalvány például eddig sem tartozott a kedvezményes adózású elemek közé, mégis népszerű, mert nagyon széles körben fel lehet használni" - mondta korábban a Pénzcentrumnak Fata László cafeteria-szakértő.

Loading...

Az adómentes juttatások köre viszont nem csak megmarad, de bővül is. Például eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátás térítésére is. A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

Az új cafeteria-rendszer 2017. január 1-jén lép életbe.

Loading...

Címkék:
vállalkozás, karrier, cafetéria, szép kártya, adó, béren kívüli juttatás, erzsébet-utalvány, adócsomag, kötelezettségszegési eljárás,