Nem az életkor, és nem a saját kocsi teszik felnőtté a fiatalokat

Pénzcentrum2016. november 22. 15:01

A felnőtté válás nem egyszerű folyamat, és bizony rengeteg nagykorú gyerek él a társadalmunkban. Egy kutatás azonban most kiderítette, mi kell a fiataloknak ahhoz, hogy úgy érezzék, valóban felnőttek.

Csak minden hetedik-nyolcadik ember tartja a 18. születésnap betöltését, esetleg a házasságkötést a felnőtté válás küszöbének. Még csak nem is a saját lakás vagy az autó a nagykorúvá válás szimbóluma. Valójában az emberek többsége akkortól tartja magát felnőttnek, amikor a pénzügyekben saját lábra áll − derül ki a Groupama Biztosító megbízásából, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által készített kutatásból. 

Az anyagi függetlenedés

A 18-59 éves korú lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az emberek több mint fele a szülőktől való anyagi függetlenedést és a munkába állást nevezte meg a felnőtté válás legfontosabb kritériumának. A szülőktől való elköltözéssel és a párkapcsolati együttéléssel csupán az emberek alig harmada azonosítja az önálló élet kezdetét.

A hagyományos értelemben vett jelentős életeseményeket, mint a gyermekvállalás, vagy a tanulmányok befejezése, fele annyian ítélték csak a felnőttkor küszöbének, mint az első fizetés számlára érkezésének pillanatát. Magyarországon tehát az anyagi függetlenedés a nagykorúvá válás záloga" 

- értelmezi a kutatás eredményeit Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője.

Az elmúlt 20-30 évben alapvető változások történtek, melynek egyik leglátványosabb jele a családalapítás kitolódása. Az azonban, hogy a fiatalabb generáció egyre későbbi életkorban házasodik és vállalja első gyermekét, nem jelenti egyben azt is, hogy később válik felnőtté. A felnőtté válást jelentő életesemények, mint például a szülőktől való anyagi függetlenség, a munkába állás, az önálló kereset körülbelül ugyanabban az életkorban következik be, mint a szülőknél. 

Az utolsó fizetés tesz nyugdíjassá

A biztosító nem csak a felnőtté, hanem a nyugdíjassá válás körülményeit is vizsgálta. A lakosság háromnegyede ma is takarékoskodik, a nyugdíjas éveire azonban csupán negyede tesz félre. Ennek egyik oka, hogy míg 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

az emberek átlagosan 26 év körül kezdenek megtakarítást felhalmozni, a nyugdíjcélú takarékoskodás csak egy évtizeddel később, 36 évesen indul.

Ebben azonban pozitív elmozdulás látszik. Míg az elmúlt 30 évben a családalapítás fokozatosan kitolódott, az öngondoskodás egyre korábban veszi kezdetét. Biztató, hogy a mai 18-29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik generációja tette 

"A fiatalok egyre inkább megértik, hogy a munkába állást követően minél hamarabb el kell kezdeni rendszeresen félretenni az időskorra. A későbbi önmaguk meg fogja köszönni nekik" - összegzi Halasi Melinda.

Címlapkép: Getty Images Hungary

Loading...

Címkék:
karrier, nyugdij, fizetés, munka, fiatal, kereset, állás, felnőtt,