Megjöttek a számok: jóval többet adóztunk, mint tavaly

Pénzcentrum2016. november 4. 08:31

Idén őszig az öt legnagyobb közteherből közel ötszázmilliárd forinttal több érkezett az államkasszába, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - írja a nemzetgazdasági tárca adataira hivatkozva a Magyar Idők.

Az áfából, a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból és a személyi jövedelemadóból (szja) idén kilenc hónap alatt több mint 8100 milliárd forint folyt be. Összehasonlításképpen emlékeztetnek arra, hogy a tavalyi időszakos bevételi érték 7600 milliárd forint körül alakult.

A legnagyobb, 230 milliárd forintos plusz a társadalombiztosítást megillető befizetéseknél jelentkezett. Kilenc hónap alatt érdemi, 155 milliárdos többletbevétel jelentkezett a társasági adónál is, de az általános forgalmi adóból is majdnem ötvenmilliárddal folyt be több, mint tavaly. 

A személyi jövedelemadónál húszmilliárdos a növekmény, pedig az szja kulcsa idén egy százalékkal kisebb, mint 2015-ben volt. Az alkoholos italok, a dohányáruk és az üzemanyagok után felszámított jövedéki adónál szintén emelkedést mutatnak az időszakos értékek, itt harmincmilliárd a plusz.

Címkék:
adozas, karrier, szja, áfa, tb, adó,