Kiderült, mennyiből tengődik havonta Zalatnay Sarolta

Pénzcentrum2016. október 26. 17:14

Mindössze havi 78 ezer forintból él Zalatnay Sarolta, pedig jelentős tartozásai vannak az énekesnőnek. Nehezen tud kimászni a bajból, azonban egy kezdeményezés alapján Kossuth díjra terjeszthetik fel, ami kihúzhatja a csávából.

Kossuth-díjra terjesztenék fel Zalatnay Saroltát, amihez 8,5 millió forintos juttatás is jár. Az énekesnőnek jelenetős tartozásai vannak, és csak havi 78 ezer forintból él, így az elismerés kihúzná őt a csávából - írja a Blikk.

78 ezer forintból egyébként nagyon nehéz lehet megélni, mivel

a legfrissebb számítás 88 ezer forint volt a létminimum havi összege.

Ez egyébként nem az éhenhalás szélét jelenti, hanem azt a szintet, amely a társadalom szerint megfelelő szinten éléshez elegendő.

Az egy felnőttre eső élelmiszer bevitelt egyébként havi 22 ezer forintból lehet megoldani, tehát az énekesnő valószínűleg nem éhezik, a helyzete mégsem mondható rózsásnak, a létminimumnál 10 százalékkal kevesebb a havi bevétele.

A Kossuth díjjal járó jutalom mértékét egyébként a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított előző évi nettó átlagkereset hatszorosában állapítják meg, 50, illetve 100 ezer forintra felfelé kerekítve. Ha megfordítjuk a logikát, akkor azt láthatjuk, hogy a díjért kapott összegért egy átlag magyarnak 6 évet kell dolgoznia.

Ez azonban nem teljesen így van, hiszen a keresetek évről évre nőnek, idén augusztusban, a KSH legfrissebb adatai szerint a nettó átlagkereset már 171 700 forint volt. Ha ebből indulunk ki, akkor a jövő évi díj mellé már 12,3 millió forint járhat.

Hányan vannak hasonló helyzetben?

A magyarok 41,5 százaléka, vagyis közel 4 millióan élnek hazánkban a létminimum alatt a Policy Agenda kutatása szerint. Azonban nem mindenkire jut ugyanakkora súly, az egy háztartásban élők például kisebb szorzóval kerülnek számításba, és a gyermekek is alacsonyabb szorzót kapnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A kutatás egyébként példákat is felhoz, így egy kétgyerekes házaspár létminimum szintje 255 ezer forint, az egyedül élő nyugdíjasnál pedig 97 ezer forint a szint.

Loading...

 

Loading...

Címkék:
karrier, munka, létminimum, kereset, kossuth díj összege,