Több ezer gyereknek nincsen bejelentett lakcíme

Magyar Nemzet2016. október 25. 10:01

Szinte minden szociális ellátástól elesik az a négyezer gyerek, akinek nincsen érvényes magyarországi lakcíme. További 1 500 kiskorúnak pedig csak települési lakcíme van, ami jelentősen megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést - írja a Magyar Nemzet a gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezetek nyíltlevelére hivatkozva.


A civil szervezetek levelükben felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg az államilag támogatott egészségügyi ellátásra csak azok a gyerekek jogosultak, akiknek van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyük Magyarországon. Gyest, családi pótlé­kot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye, ahogy az ingyenes intézményi gyermekétkeztetésre is csak ennek birtokában válnak jogosulttá. Ráadásul a települési támogatások igényléséhez, mint például a gyógyszertámogatáshoz vagy az átmeneti segélyhez is bejelentett lakcím kell.

Sok ezer olyan család van, amelyik hosszú éveken keresztül szívességi lakáshasználóként él, vagy olyan albérletben lakik, ahol a tulajdonos nem járul hozzá a lakcímbejelentéshez. A civil szervezetek célja nem csak az, hogy az állandó otthon nélkül élő gyerekek is jogosultak legyenek a különböző ellátásokra, hanem az, hogy a kormányzat valódi koncepciót alkosson.

Címkék:
karrier, gyerek, lakcím, ellátás,