Hiába van 22 ezer tuti állás meghírdetve: a szakképzés sehol sincs

Pénzcentrum2016. október 8. 16:04

Az informatikushiány nehezen orvosolható hazánkban. Jelenleg is 22 ezer betöltetlen hely vár szakemberre, ennek ellenére az informatikai felsőoktatásba csupán 5 ezren jelentkeztek idén.

A digitális transzformáció az üzleti élet és a társadalom minden szegletére kihat, kérdés azonban, hogyan tud lépést tartani vele az oktatás, amely a digitalizáció egyik alappillére. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az elmúlt évtizedben csökkent. Jelenleg 22 000 informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. A probléma megoldásában jelentős részt vállal a Cisco Hálózati Akadémia is, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy oktatási programmal segítse a jövő szakembereinek felkészítését.

Informatikushiány a munkaerőpiacon

A becslések szerint a hazai informatikai munkaerőpiacról jelenleg 22 ezer informatikus hiányzik. Mivel az IKT szektorban dolgozó informatikusok foglalkoztatása nemzetgazdasági szinten további munkahelyeket generál, a hiányzó informatikusok pótlása további több tízezer főnek jelentene foglalkoztatási lehetőséget. Ennek feltétele azonban a szakemberképzés mennyiségi növelése és minőségi fejlesztése. Az informatikushiány megoldására azonban a felsőoktatás egyedül nem képes. Idén a mérnök-informatikus és programtervező informatikus szakokra első helyen alig ötezren jelentkeztek, miközben az óriási hiány miatt ennek többszörösére lenne szükség.

Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas. Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti.

A digitalizáció az üzleti élet és a társadalom egyetlen szegletét sem kerüli el, és minden eddigi trendnél gyorsabban formálhatja át a piacokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az IoT (Internet of Things), az automatizáció, illetve a nagy mennyiségű adat (Big Data) elérésében és feldolgozhatóságában rejlő lehetőségek alapjaiban változtatathatják meg a piaci erőviszonyokat. Ahhoz, hogy a vállalatok és intézmények élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel, megfelelően képzett munkaerőre lesz szükségük. Az informatikai oktatás kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális transzformáció során

 - mondta Horváth Krisztina a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Címkék:
karrier, informatika, informatikus,