Egy vagyont buksz, ha rossz megyében dolgozol

Pénzcentrum2016. szeptember 6. 15:00

Most éppen a legtöbbet Fejér megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar megyében keresnek a bolti eladók. A különbség bő 50 ezer forint. Budapest jelenleg csak második a sorban.

A bolti, áruházi eladók, pénztárosok, árufeltöltők bérében tetemes különbségek vannak. A bolti, áruházi kiskereskedelemben a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 159 ezer forint volt 2016. júniusában a KSH legutóbbi kimutatása szerint.

Ezen belül azonban például az egyes áruterületeket nézve is már jelentősek az eltérések, hiszen a legtöbbet kereső illatszerbolti és a legvékonyabb borítékot kézhez kapó hentes fizetése között 52 ezer forint a különbség: az illatszerbolti eladó 192 ezer forintot zsebelhetett be, a hentes viszont csak 137 ezer forintot.

Cégenként is van különbség bőven, a nemzetközi áruházláncok közül több is 2-300 ezer forintos havi bruttó bért is megad egy eladónak, a 159 ezer forintos átlag mellett. Ez persze azt is jelenti, hogy jócskán vannak, akiket az átlag alatt fizetnek.

Baranya jól megy-e?

Sejthető volt, hogy a bolti eladók fizetése földrajzi térségenként is eltérő. Ebben szerepet játszanak egyebek mellett a vásárlóerő területi különbözőségei, a bolthálózat, továbbá az adott földrajzi térség gazdaságszerkezeti, közlekedési, településszerkezeti sajátosságai is. A munkaerőhiány is erősebb nyugaton és középen, mint keleten, így ez sem egyengetheti a bérkiegyenlítődés igencsak rögös útját.

Az egyes megyékben nézve a bolti eladók fizetését pontosan tükröződik a hazai gazdaságnak az a sajátossága, hogy az ország középső és nyugati fele sok tekintetben megelőzi a keleti felét. Nos, a bolti eladók bérezésében is meghatározó a hazai gazdaságnak ez a jegye, hiszen a legjobban fizető hat megye pontosan ez előbbi, a hat legrosszabbul fizető pedig az utóbbi országrészekben fekszik.

A bolti eladók a legtöbbet Fejér megyében keresnek. Feltehetően az adatok megismerése előtt a legtöbben a fővárosra tippeltek volna, hiszen itt a legvastagabb a vásárló pénztárcája és a legkiterjedtebb a kiskereskedelemi hálózat, ráadásul 2016. első felében a legnagyobb ütemben a fővárosban bővült a kiskereskedelmi forgalom. Hiányzik a dobogóról az egyébként több gazdasági mutatóban is erős Győr-Sopron-Moson megye, ez sem szokványos sorrend.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bolti fizikai dolgozók közül a legkevesebb fizetést hó végén Hajdú-Bihar megyében viszik haza, amiben úgyszintén van némi meglepetés, hiszen a gazdasági teljesítmények különféle rangsorában többnyire Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék álldogálnak a sorok végén.

Nem mindig volt ez így

Egy évvel korábban egyébként még a főváros volt az eladók bérrangsorának az éllovasa, Fejér akkor második volt a képzeletbeli dobogón. Egy év alatt a bérek is ott nőttek jobban, ahol korábban eleve magasabbak voltak. A Fejér megyei 29 ezer forintos bérnövekedés közel 20%-os éves üteme, ami a kiskereskedelem átlagos béremelkedési léptékének a kétszerese, alaposan veri a többi megyét. Ez a kilógás akár statisztikai hiba is lehetne, de az előző év alapján a földrajzi különbségek legjellemzőbb jegyeit nem tompítaná.

Loading...

Címkék:
karrier, fizetés, Budapest, munka, eladó, állás, vidék, megye,