Tudod, mennyit fizet a dolgozóinak a Tesco?

Portfolio2016. augusztus 11. 18:52

A kormány a szombati és vasárnapi munkavégzés újraszabályozására készül és a legújabb terveket nem hagyhatta szó nélkül az Országos Kereskedelmi Szövetség sem. Érvelésük szerint a legfontosabb feladat a munkaerőhiány enyhítése lenne, ebben pedig az alapbér játszik döntő szerepet, nem pedig a vasárnapi munkavégzés. Nem kizárt az OKSZ szerint, hogy több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap - írja a Portfolio.

Az OKSZ szerint a kormány helyesen döntött akkor, amikor áprilisban - a vasárnapi zárva tartás eltörlésével - változatlan formában állította vissza a korábbi szabályokat. Vasárnap nyitva tartani nem kötelező, a 140 ezer boltból, áruházból becslések szerint 40 ezer tart nyitva ezen a napon, a többi értékesítőhely lehúzza a redőnyt a hét utolsó napján.

A szövetség csütörtöki közleménye szerint jelenleg a legfontosabb feladat a munkaerőhiány enyhítése.

Ebben a döntő az alapbér, nem pedig a vasárnapi munkavégzés, hiszen a kiskereskedelem egészét nézve nem is dolgozik mindenki vasárnap, ráadásul a nyomasztó munkaerőhiányban nem is található szabad munkaerő

- érvel az OKSZ, amely azok után szólalt meg, hogy a kormánypártok részéről ismét felmerült a kiskereskedelmi munkavégzés újraszabályozása. 

  • A bérpótlékot tervezik rendezni.
  • Valamint a kötelező szabad vasárnapok számát emelnék.
  • És a a Fidesz szerint a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük.

A szövetség arra hívja fel a figyelmet a szövetség, hogy 

  • a vasárnapi pótlék emelése, akár 100%-ra, akár sávos rendben, több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat a kiskereskedelem vasárnap nyitva tartó üzleteiben,
  • a kötelező szabad vasárnapok számának emelése ugyancsak sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel (jelenleg egy szabad vasárnap megadása kötelező).

Óriási bérkülönbségek

Az OKSZ szerint lesznek olyan boltok, akik elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, akik nem. Az esetleges szigorítások pénzügyi terhétől függően több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap, szélsőséges esetben igencsak sokan - vetíti előre.

A szektorban óriásiak a bérkülönbségek, ez pedig bármilyen változásra hatással van. Az egyes szakmákat nézve a legtöbbet egyes iparcikkek értékesítésével lehet keresni, a legkevesebbet az élelmiszerboltokban (ez a legárérzékenyebb terület).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hatalmasak a bérkülönbségek az egyes üzletláncok között is, ahol a legtöbb bért a nemzetközi hátterű áruházak fizetik alkalmazottaiknak.

Az OKSZ kiemeli: az idei első negyedévben az üres álláshelyek száma a teljes kereskedelemben 3 819 volt, míg 4 évvel ezelőtt 1 496. A gyakorlati tapasztalatok alapján ennél sokkal nagyobb a munkaerőhiány.

A szövetség úgy véli, hogy munkaerőhiány döntő oka az elvándorlás

Az alapbérek emelése csak korlátozott lehet. A nagyobb bért fizetőknél kevésbé feszítő a munkaerőhiány, viszont a kisebb boltosoknak többet kellene emelni, ami náluk már drágulást okozna, ami így versenyképességi hátrányukat növelné. Ezért elengedhetetlen a járulékkedvezmény is, elsősorban a kisvállalkozások körében. Égető kérdés a kisvállalkozások fejlesztéstámogatása is - javasolja az OKSZ.

Címkék:
fizetés, Tesco, munka, kereskedelem,