Újabb harcot hirdet a tolvajok ellen az Elmű és az E.On

Világgazdaság2016. augusztus 3. 08:30

Olajmentes trafókat helyez üzembe az Elmű-Émász csoport a lopások megelőzésére - tudta meg a Világgazdaság az áramszolgáltatótól.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint Boross Norbert, a csoport szóvivője elmondta, a trafókat eredetileg a bennük lévő fémért és a hűtésüket szolgáló jó minőségű olajért szerelték le és rongálták meg. A két 50 kilovolt amperes és az egy 100 kilovolt amperes olajmentes transzformátort kísérleti céllal helyezi üzembe a társaság.

A lap szerint a fémlopások visszaszorultak, mert a hulladék fémet csak eredetiségi bizonyítvánnyal lehet eladni. Azonban a trafók jó minőségű, gépenként néhány tízezer forintot érő olaját még viszik. Ellopásukkal a fő kár, hogy hűtés nélkül elolvadhatnak a több tízmillió forintba kerülő transzformátorok, és üzemzavar, szolgáltatáskimaradás is keletkezhet - írták.

Az E.On áramszolgáltató inkább a riasztásban bízik. A társaság tájékoztatása szerint a lopások száma jelentősen visszaszorult, míg 2010-ben 385 esetben rongálták meg a transzformátorokat, tavaly csak 15-öt regisztráltak.

Címkék:
karrier, lopás, elmű, eon,