68 ezer magyar munkavállaló fizetéséről megy a vita

Világgazdaság2016. július 22. 10:03

A kiküldetésben dolgozók béréről megy a vita az Európaui Unióban. Vannak, akik szerint kiküldetésben csak a fogadóország minimálbére illeti meg a munkavállalót, de vannak, akik szerint az adott szakma bérátlaga. A különbség óriási lehet - írja a Világgazdaság.

Magyar munkavállalók tízezreit és külföldön megbízásokat teljesítő magyar kis- és középvállalkozások ezreit érinti az a vita, mely az Európai Parlamentben fog folytatódni.

Az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy egy kiküldetésben dolgozó EU-s állampolgár ugyanannyit keressen, mint a fogadóország, adott ágazatra jellemző bérszintje. Több állam, köztük hazánk is, azt az álláspontot képviselik, hogy a kérdés nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartozik, így az EU-s intézményeknek nincs joguk szabályozást alkotni az ügyben.

Magyarország a tizenegyedik legtöbb kiküldetésben dolgozó munkavállalót adja az EU-s munkaerőpiacon. A vita arról szól, hogy jogos-e úgy vállalkozni olcsóbban a helyi cégeknél, hogy ezen kiküldetésben lévő munkavállalóknak kevesebbet fizetnek, mint egy helyi dolgozónak fizetnének ugyanazért a munkáért.

Címkék:
karrier, ausztria, munkavállaló, németország, eu,