Őszig nem lesz béremelés: elnapolták az egyeztetéseket

Pénzcentrum2016. július 4. 18:01

Egyelőre nem egyeznek meg a minimálbér-emelés mértékéről, az egyeztetéseket szeptemberig elnapolják. Egyelőre nem biztos, hogy a létminimum mértékét eléri-e a garantált bérminimum.

A kormány célja, hogy a minimálbér-emelés mértéke a szociális partnerekkel való megállapodás eredményeként szülessen meg

- hangsúlyozta Varga Mihály a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) testületi ülésén. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, minden félnek érdeke, hogy a nettó minimálbér mielőbb érje el a létminimum összegét.

A magyar gazdaság versenyképességét fenn kell tartani, ehhez pedig több területen is jelentős béremelésre van szükség a képzett munkaerő megtartása érdekében

- tette hozzá a miniszter. A kormány a közszféra dolgozóival egyeztetve vállalt konkrét kötelezettségeket a béremelések mértékére.

Az adótörvényekkel kapcsolatban a szakminiszter elmondta, azért fogadta el a parlament még az év első felében, hogy kellő idő álljon rendelkezésre mindenki számára a változások miatti felkészülésre. A magyar munkavállalók nagy-britanniai munkavállalásával kapcsolatban ismertette: a kormány számára továbbra is kiemelt kérdés a szigetországban dolgozó honfitársaink helyzete. A felek egyetértettek abban, hogy a bizonytalan külső gazdasági tényezők miatt szeptemberben célszerű folytatni a minimálbér-tárgyalásokat.

A konzultáción a partnerek tárgyaltak a sztrájkjogról szóló törvénymódosítás előkészítéséről, bizonyos, veszélyeztetett munkakörökben dolgozók helyzetének javításáról, illetve a kritikussá váló munkaerőhiányra a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége által kidolgozott javaslatokról is.

Címkék:
karrier, munka, bértárgyalás,