Kevesebb a hiányzás: az EMMI szerint sikeres a családi pótlék megvonása

Pénzcentrum2016. június 28. 19:02

Összesen 57 százalékkal csökkent azoknak az igazolatlanul hiányzó diákok aránya a 2009/2010-es tanévhez képest. Ez elsősorban az iskoláztatási támogatás visszafogásának köszönhető, azonban az adatok alapján látható: a diákok sokszor inkább végleg abba hagyják az iskolát mielőtt elvégeznék azt.

A 2010/2011-es tanévtől a családi pótléknak az iskoláskorú gyermekekre tekintettel nyújtott eleme, az iskoláztatási támogatás a gyermek rendszeres iskolába járásának feltételével folyósítható. Az oktatási intézmény vezetője köteles a gyámhatóságot értesíteni, ha a gyermek adott tanévben az iskolában a kötelező tanórai foglalkozások tekintetében 10 órát, az óvodák esetében 5 nevelési napot igazolatlanul mulaszt. Az iskola jelzése alapján a gyámhatóság levélben hívja fel az iskoláztatási támogatásra jogosult személy figyelmét a mulasztás jogkövetkezményeire. Az intézményvezető 50 óra igazolatlan mulasztása esetén ismét jelzést küld a gyámhatóságnak (óvodák esetében 20 nevelési napot követően), amely a Magyar Államkincstárnál kezdeményezi az iskoláztatási támogatás szüneteltetését.

A szüneteltetés azt jelenti, hogy annak időtartamára a család elesik az iskoláztatási támogatás összegétől, az ezen időtartamra járó összeget visszamenőlegesen akkor sem kapja meg, ha a tanuló ismét rendszeresen jár iskolába.

A lemorzsolódás megelőzését, a lemorzsolódáshoz vezető helyzetek (így az iskolai hiányzások) mögött álló okok feltárását és a szükséges támogatást kívánja elősegíteni, hogy 2016 januárjától az iskolai szociális munkás, valamint gyermek- és ifjúságvédelmi felelős munkakör (választható munkakörként) is bekerült a finanszírozott nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök közé. A hátrányos helyzetű tanulói arány figyelembe vételével 2016 januárjától az intézményeknek lehetőségük nyílik ezen szakemberek foglalkoztatására - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Az általános, közép- és szakiskolákban a 2009/2010. tanévhez képest (ez volt az utolsó tanév, amely nem kötötte iskolalátogatáshoz a családi pótlék folyósítását)

összesen 57 százalékkal csökkent az igazolatlanul hiányzó diákok aránya.

Tényleg segít a hátrányos helyzetűeken az intézkedés?

Az igazság az, hogy folyamatosan nő az iskolakerülő gyerekek száma az általános iskolákban. A 2014-2015-ös tanévben már csaknem hatezer diáktól vonták meg a családi pótlékot 50 óránál több igazolatlan hiányzás miatt, miközben egy évvel korábban még csak 5659 gyerektől, a 2012-2013-as tanévben pedig mindössze 5165 diáktól, vagyis két év alatt 20 százalékkal nőtt az általános iskolát mulasztók száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adatokból kiderült az is, hogy a hiányzók főként a felső tagozatból, ezen belül is a hatodik és a hetedik osztályból kerülnek ki, a tavalyi tanévben az előbbi évfolyamon 1095, utóbbin 1248 gyerek családjától vonták meg a támogatást igazolatlan hiányzás miatt. A legtöbb gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kerülte az iskolát, itt 1555 gyerekkel szemben alkalmazták a büntetést, Tolna megyében viszont csupán 38, ötven óránál többet hiányzó gyereket regisztráltak.

Címkék:
karrier, családi pótlék,