TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon

Pénzcentrum2016. június 15. 05:42

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egymilliónál is többet vigyen haza egy hónapban, pedig ilyen állás is van. A jó fizetéshez persze nem árt jó területet választani és esetleg vezető pozícióban elhelyezkedni. Mutatjuk a legjobban kereső foglalkozások toplistáját.


Jelenleg hazánkban a legjobban keresők közé tartoznak a légforgalmi irányítók, a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, és a brókerek - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös statisztikájából. Az adatok összesítésekor szinte az összes szakmát (több száz foglalkozást) számba vették, és ebből mi az összesített kereseti átlagok alapján gyűjtöttük össze a legjobb 10-et.

Loading...
Hogyan jöttek ki a számok?

A teljes keresetek megállapításakor az NFSZ az alábbiak szerint számolt:

"A megfigyelt hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege, melyhez hozzáadjuk az előző évi nem havi rendszerességű prémiumok, jutalmak, 13. havi fizetés 1/12-ed részét. Az egyes soroknál az oda tartozó elemek megfelelő adatainak az egyénenkénti létszámsúlyokkal számított súlyozott számtani átlaga jelenik meg" - olvasható a módszertani megjegyzések között.

A 2014-es kereseti listában is a légforgalmi irányítók végeztek az élen, de az újabb rangsorban valamivel többet kapnak: már átlagosan 1,7 millió forintot zsebelhetnek. Ez persze nagyon jól hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy bruttó számokról van szó, vagyis ez nettósítva olyan 1,2 millió forint körüli összegre tehető.

A legjobban fizető foglalkozások 10-es listájában leginkább a valamilyen vezető pozícióval van esélyünk bekerülni, de érdekességnek számít, hogy nem a vezető beosztásban dolgozók végeztek az élen. Ráadásul a fizetéslistában 6. helyre kerültek az informatikai és telekommunikációs technológiai termékek értékesítését tervező, szervező dolgozók - vagyis alig maradtak le az ugyanezen a területen dolgozó vezetőiktől.

Mennyit visz haza az átlag?

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlen, hogy havonta egymillió forint körüli összeget vigyen haza. A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagfizetés Magyarországon 2016. január-március időszakban a 253 800 forint volt. Vagyis családi adókedvezmény nélkül számítva a "kézhez kapott" nettó átlagfizetés 168 800 forintra tehető. Az átlagkeresetek egyébként az elmúlt években növekedő tendenciát mutatnak.

{{EMBED:infogram_brutto_atlagkeresetek_alakulasa}}

Mit érdemes most tanulni?

2016. áprilisi adatok szerint az NFSZ rendszerében 338,1 ezer álláskereső szerepelt. Közöttük a nők és a férfiak aránya csaknem 50-50 százalékban oszlik meg. Az iskolai végzettség tekintetében pedig az álláskeresők a következőképpen oszlanak meg:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • legfeljebb általános iskolást végzettek - 42,5 százalék
  • középfokú iskolai végzettségűek - 51,8 százalék
  • felsőfokú végzettséggel rendelkezők - 5,7 százalék

Bár az álláskeresési statisztikák szerint felsőfokú végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, de az már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomával feltétlen magasabb fizetésre is számíthatunk majd. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy kifejezetten nehéz elhelyezkedni az általános jellegű, nem specifikus, azaz nem konkrét szakmát adó diplomákkal, mint például a bölcsész, médiatudományok, vagy kommunikációs végzettség.

Ezen felül a következő években várhatóan Magyarországon nőni fog a kereslet a szakmunkások iránt.

A HR-es piacon már régen aktuális témának számít a szakmunkások kérdése, ugyanis tény, hogy az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány ezen a területen. Ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, az utánpótlás képzése pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Elképzelhető, hogy emiatt a munkaerőpiaci környezet javulni fog, és növekedni fognak a bérek Magyarországon

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

Loading...

Címkék:
karrier, fizetés, toplista, magyarország, keresetek,