Külföldre költözik Nagy Ő Anikó: vajon mi elől menekül?

Pénzcentrum2016. június 12. 13:03

A közeljövőben Németországba költözik Molnár Anikó az egykori "Nagy Ő". Elege lett ugyanis az itthoni mókuskerékből, és többre vágyik. Anikó döntése nem lehet véletlen, hiszen külföldön sok szakmában a magyar fizetés többszörösét is hazavihetjük.


Molnár Anikó úgy érzi, Magyarországon nem tud előrébb jutni, ráadásul egészségügyi állapota is arra készteti, hogy külföldre költözzön.

Körülbelül nyolc éve pánikbeteg vagyok. Azt tapasztaltam, hogy amint elhagyom az országhatárt, javul a betegségem, sőt külföldön tünetmentes vagyok. Számomra ez az egyik legfontosabb ok, ami miatt menni szeretnék, a másik pedig az, hogy úgy érzem, megrekedt az életem. Nem akarok tovább úgy élni, hogy éjt-nappallá téve csak dolgozom azért, hogy fussa a csekkekre. Nem haladok semerre. Jelen pillanatban annyit dolgozom, hogy hajnalban elmegyek, este pedig csak egy ölelés jut a kutyáimnak. Mégis hatvan évig fizethetem a házam hitelét - pa¬naszolta Molnár Anikó, aki sminktetoválóként dolgozna Németországban is

- mesélte a Borsnak Anikó.

Tavaly 33 ezer magyar hagyta el az országot

Akárcsak Anikó, sok magyar költözik a jobb megélhetés reményében külföldre. A KSH adatai szerint tavaly csaknem 33 ezer magyar hagyta el az országot, ami új rekordnak számít.

Bár Magyarországon az elmúlt években nőnek az átlagkeresetek, de még így is elmaradnak a hazai számok az európai, vagy környékbeli átlagtól. Míg nálunk körülbelül 260 ezer forint a bruttó átlagfizetés, addig például a cseheknél ez 304 ezer forint havonta. Ausztriában pedig 843 ezer forint a bruttó átlagbér egy hónapban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Milyen szakmával érdemes nekivágni?

Ausztriában például bő 400 ezerrel keresnek többet havi szinten a bolti eladók, míg a londoni kőművesek hetente keresnek kb. ezer fontot - vagyis átszámolva csaknem 410 ezer forintot, a képzett kőművesek órabére átszámolva átlagosan 10 ezer forint körül mozog. Ezek a számok nagyon jól hangzanak, de azért nem szabad elfelejtkeznünk a megélhetési költségekről sem.

Az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES listája szerint egyébként a legkeresettebb európai szakmák most:

  • 1. Beosztott eladók
  • 2. Ápolók
  • 3. Kamion- és teherautósofőrök
  • 4. Szoftverfejlesztők
  • 5. Kereskedelmi értékesítők
  • 6. Felszolgálók
  • 7. Máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
  • 8. Szakácsok
  • 9. Gépjárműszerelők és -karbantartók
  • 10. Fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők

Címkék:
karrier, szakma, külföld, keresetek,