Ezt rengeteg magyar benézi, amikor külföldre megy dolgozni

Pénzcentrum2016. június 7. 14:02

Habár a jóval magasabb keresetek miatt egyre több magyar gondolkodik külföldi munkavállalásban, azt nem szabad elfelejteni, hogy nincs mindenhol kolbászból a kerítés. Mutatjuk, milyen komoly különbség lehet a megélhetési költségekben.

A tömeges elvándorlás miatt több ágazat is súlyos munkaerőhiánnyal küzd Magyarországon: a KSH adatai szerint tavaly csaknem 33 ezer magyar hagyta el az országot, ami új rekordnak számít. A Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint olyan súlyos a helyzet, hogy

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány.

Noha a fizetések sok esetben jóval magasabbak, mint Magyarországon - Ausztriában például bő 400 ezerrel keresnek többet havi szinten a bolti eladók, míg a londoni kűművesek hetente keresenek kb. ezer fontot -, a megélhetési költségekről sem szabad megfeledkezni.

Egy nemzetközi költöztetéssel foglalkozó brit cég a megélhetési költségek alapján rangsorolta a világ 119 országát. A termékek és szolgáltatások ára alapján kalkulált index szerint Iniában, Nepálban, Pakisztánban, Tunéziában és Algériában a legolcsóbb az élet; míg Svájc, Norvégia, Venezuela, Izland, illetve Dánia hétköznapjai terhelnek meg leginkább egy bankszámlát.

Címkék:
karrier, árak, külföld, külföldi munka, megélhetés, venezuela,