Tényleg ez lenne a fiataloknak az álommunka?

Pénzcentrum2016. május 23. 16:36

A pályakezdők több mint fele érdeklődik az adminisztratív és különösebb szaktudást nem igénylő irodai munkák iránt, de különösen népszerűek az értékesítéshez és a marketinghez kapcsolódó pozíciók is - derül ki a Profession.hu adataiból. A legkevésbé a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz és joghoz kötődő szakmák iránt nyitottak.

Az álláskereső oldalon jelenleg 61.500 pályakezdő van, közülük 35 ezren jelezték, hogy érdeklik őket az adminisztratív munkakörök. 22 ezer fiatal nyitott még az értékesítés, kereskedelem kategória hirdetéseire, 18 ezren pedig a marketing, média, PR kategóriájába feltöltött álláshirdetéseket is megcélozták.

Nem népszerűek az egészségügyi pozíciók

A portálon regisztrált pályakezdők (18 és 25 év közötti fiatal, átlagosan 2-3 év tapasztalattal) közül a legnagyobb csoportot a diplomával rendelkezők alkotják, akik közül 16 ezer fő adminisztratív, irodai munkakörben helyezkedne el legszívesebben. 9-9 ezer pályakezdő diplomás marketing, média, PR, illetve értékesítés, kereskedelem területen keres állást.

A három legkeresettebb munkakört szorosan követi a HR pozíciók (7 ezer pályakezdő), illetve a gyártás, termelés, valamint a vendéglátás területe (7, illetve 6 ezer pályakezdő).

A diplomások körében legkevésbé népszerű kategóriák az építőipar, a jogi tanácsadás, illetve az egészségügy.

A középfokú végzettséggel rendelkezők esetében a szakmunka, fizikai munka (17 ezer fő) a legnépszerűbb, amit szorosan követ az adminisztráció, asszisztensi, irodai munka (16 ezer fő). A harmadik legnépszerűbb kategória az értékesítés, kereskedelem (10 ezer fő). Sokakat érdekel a vendéglátás is. A diplomásokhoz hasonlóan az építőipar kevéssé népszerű kategória, de a mezőgazdaságban is kevés középfokú végzettségű pályakezdő szeretne elhelyezkedni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakmunkás végzettséggel rendelkező pályakezdők esetében vezet az értékesítés, kereskedelem (10 ezer fő), talán nem meglepő, hogy sokakat érdekel a szakmunka, fizikai munka kategóriája (7 ezer fő). Az adminisztrációs feladatok ebben a kategóriában is közkedveltek, akárcsak a gyártás, termelés, illetve a vendéglátás. Legkevesebben mezőgazdaság, közigazgatási területen kívánnak elhelyezkedni.

Címkék:
adminisztráció, munka, fiatal, pályakezdő,