Tippek, trükkök: így töltsd ki az adóbevallásodat

Pénzcentrum2016. május 18. 11:02

Május elejéig már több mint 2 millió adóbevallás érkezett a NAV-hoz. A leadási határidő azonban vészesen közeleg, már csak alig 2 napjuk van azoknak, akik még nem készítették el személyi jövedelemadó-bevallásukat. Mutatjuk, hogyan kezdj neki és mire figyelj a kitöltésnél.

Május 1-ig több mint 2,1 millió szja-bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerébe, megközelítőleg félmillióval több, mint tavaly ilyenkor. A kitöltött bevallások fele Ügyfélkapun érkezett, illetve a NAV-tól bevallási ajánlatként, Ügyfélkapun jutott el az adózókhoz.

Abból a több mint 1,6 millió adózóból, akik maguk nyújtották be személyijövedelemadó-bevallásukat, 800 ezren a teljes, 816 ezren a csökkentett adattartalmú nyomtatványt választották, míg mintegy 23 ezren döntöttek az idén utoljára választható "söralátét" bevallás mellett. Emellett mintegy félmillió ügyfélnek készít bevallást vagy bevallási ajánlatot a hivatal.

Loading...

Hogyan kezdjünk neki?

Az adóhivatal honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elég egyszerű dolgunk van, hiszen az rögtön jelez nekünk, ha hibát vétünk, emellett meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen sok információt elég egyszer beírni, ő pedig önállóan számol nekünk. Ha tévesen üresen hagyunk egy-egy rubrikát, akkor is jelez a program.

Idén a NAV honlapjának "tetején" található az SZJA aloldal, ahol a kitöltő program telepítése előtt  elolvashatjuk, hogy milyen feltételekkel választhatóak az egyes típusú személyi jövedelem-adóbevallások.

Az alábbi videó pedig a 15NY31-es nyomtatvány példáján keresztül lépésről lépésre bemutatja, hogyan csináljuk a telepítést és a kitöltést. A kitöltött dokumentumokat akár postán vagy egyszerűen ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is benyújthatjuk.


Így könnyebb lehet

Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallás - mely a tapasztalatok szerint leggyakrabban kitöltött sorokat tartalmazza, a hagyományosnál kisebb terjedelmű, pár oldalas nyomtatvány - a NAV honlapján elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1553 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

Az új megjelenés mellett új szolgáltatással is bővült a bevallási kapaszkodók tárháza. Ha valaki elakad a bevallás kitöltésekor, nem kell mást tennie, mint a "Kérdésem van" gombra kattintania. A felugró ablakba be kell gépelnie a nevét, elektronikus levelezési címét, adóazonosító jelét, irányítószámát és a legfeljebb 800 karakterből álló kérdést. A NAV munkatársai rövid időn belül válaszlevelet küldenek a megadott e-mail címre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire kell nagyon figyelni?

Az szja-bevallások jellemző hibái:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A leggyakoribb kérdések

Az eddigi kérdések összegzéséből kiderült, hogy sokan érdeklődtek az 1+1%-kal kapcsolatban: meddig és milyen nyomtatványon lehet rendelkezni; mi történik, ha nem a bevallással együtt küldi el valaki a nyilatkozatát.

Mások a családi kedvezmény kitöltésekor estek gondolkodóba: ki érvényesítsen; meg lehet-e osztani a kedvezményt.
A diákok és a nyugdíjasok sem maradtak ki az érdeklődők közül: nyugdíjat be kell-e vallani; diákként tavaly szerzett jövedelem után kell-e adózni és adóbevallást készíteni.

A NAV az új aloldalon, a "Kérdések-válaszok az szja-bevallásal kapcsolatban" rovatában közzéteszi a legtöbbször feltett kérdéseket és azokra adott válaszokat. Ezeket érdemes átböngészni, mielőtt valaki kérdezni szeretne, mert elképzelhető, hogy azonnal megtalálja a megoldást.

Címkék:
karrier, adóbevallás, NAV, szja, határidő, nyomtatvány, mire jó az ügyfélkapu,