Egy fillérrel sem adnának több bért vasárnaponként a munkaadók

Pénzcentrum2016. május 3. 21:01

A gyárosok nem értenek egyet az 50 százalékos vasárnapi bérkiegészítés megduplázásával. A munkáltatók szerint figyelembe kellene venni az iparági sajátosságokat.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), mint az egyik legnagyobb hazai munkaadói szövetség szerint a vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka Törvénykönyve jelenleg megfelelően szabályozza. A munkáltatók határozott álláspontja, hogy a törvény által előírt, hosszú múltra visszatekintő 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék megfelelő ellentételezést jelent.

Nem tudunk egyetérteni olyan törvényi gyakorlattal, amely egyes ágazatokra eltérő szabályokat ír elő a munkavégzés általános feltételeinek tekintetében, mint például a vasárnapi munkavégzés pótlékának mértéke

 - írta közleményében a MGYOSZ. A Munka Törvénykönyve nem különböztetheti meg egymástól az egyes munkavállalókat és munkáltatókat az alapján, hogy mely ágazatban dolgoznak. Amennyiben az ágazati sajátosságok, így az adott ágazat munkaerőpiaci helyzete, versenyképessége, jövedelemtermelő képessége, vagy a munkavégzés sajátosságai azt lehetővé és szükségessé teszik, a piaci szereplőinek, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek lehetőségük van ágazati kollektív szerződésben, tárgyalásos úton megállapodni a törvényes szinttől eltérő munkafeltételekben, így a vasárnapi pótlék mértékében is.

Ezért a kereskedelmi alkalmazottak vasárnapi pótléka körül kialakult vita kapcsán úgy gondoljuk, a Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályait változatlanul kell hagyni, az ágazati és munkahelyi munkáltatói szervezetekre és szakszervezetekre kell bízni a kérdés rendezését.

Címkék:
karrier, munka, vasárnapi munka,