Idén kevesebb végrehajtás indult

Magyar Nemzet2016. május 2. 09:00

Mintegy 80 ezerrel kevesebb végrehajtás indult, és 110 ezerrel kevesebb inkasszót bocsátott ki az adóhatóság az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írja a Magyar Idők.


A Feketelista.hu néhány napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) hivatkozva tette közzé, hogy a hatóság március 28. és 31. között 64 milliárd forint hátralékot szedett be, közel annyit, mint amennyit a lap információi szerint a megelőző három hónapban összesen sikerült. A NAV teljes hátralékállománya ugyanezen adatok alapján az év elejétől március 28-ig 88 milliárd forinttal csökkent, az azt követő négy napban pedig 119 milliárd forinttal. A megkérdezett adószakértők úgy gondolják, hogy ez lehetetlen, csúsztatáson alapulhatnak a számok.

A NAV belső ügyeit jól ismerő források szerint sosem látott mélypontra zuhantak az átszervezett hatóság végrehajtási bevételei. Biztos információk vannak arról, hogy 2016-ban csaknem 25 milliárd forinttal kevesebb folyt be az államkasszába, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A működő vállalkozások tartozása 15 százalékkal nőtt, a behajtásra váró hátralékállomány meghaladta az 500 milliárd forintot, a behajthatatlan tartozás pedig további 1857 milliárd forintot tett ki.

A források szerint a NAV megalakulása óta ennyire kevés bevétele nem származott az államkasszának a végrehajtásból.

Címkék:
karrier, NAV, adóhatóság, végrehajtás, bevétel,