Cafetéria: a készpénz vagy a SZÉP-kártya lenne előnyösebb?

Pénzcentrum2016. április 21. 19:00

A Széchenyi Pihenőkártyának ma van három zsebe, a szállás, a vendéglő és a masszázs, meg egyebek (szabadidő-zseb, magyarul). Az egyik legújabb javaslat, hogy az Erzsébet utalvány legyen a negyedik zseb. Ez persze azt is jelentené a jelenlegi rendben, hogy még bonyolultabb kerete lenne a kártyának, hiszen már négy célnál kötnék meg a felhasználó kezét, mire is költheti a kártyás pénzét. A jelenlegi szabályok szerint boltba már nem mehetne vele.


A cafeteria kötött pályáit - mire mennyi költhető - a dolgozók nem kedvelik. Persze, ha adják, elfogadják, mivel sok más választásuk nincs. Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb, hiszen lehet választani, hogy boltban, vagy vendéglőben váltják be, akik kapják. A lehetőségek közül a bolti beváltás a legkedveltebb - írja a blokkk.com.

Az  új javaslat megszüntetné a bolti cafeteria költekezés lehetőségét. Vagy alaposan át kellene dolgozni a rendszert, és akkor három zsebbel lehet menni szállodázni, vendéglőzni, szabadidőzni, a negyedikkel meg a boltba és mindezt még figyelni is kell, nehogy üres zsebbel álljon valaki a pénztár elé fizetni.

A 170-180 milliárdos Erzsébet utalvány piac, ami ma megoszlik a bolt és a vendéglő között, így teljes egészében az utóbbié lenne. A cafeteria piac szabályrendje egyébként sokat hullámzott a múltban, hol szabadon lehetett vele boltba menni, hol nem, volt hideg és meleg utalvány, így, vagy úgy megkötve az étkezési utalvány felhasználását. Bizonyára a politikusok is tudják, hogy a legnépszerűbb a boltban is elkölthető Erzsébet utalvány, hiszen erre van a leginkább szükségük a családoknak.

Egyébként 2015-ben 83 milliárd forintot költöttek a Szép-kártyával a családok (90 milliárd forint feltöltése mellett). A KSH szálláshelyek vendégforgalmáról szóló jelentése szerint 2015-ben a vendégek összesen 17 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel a szálláshelyeken. A Szép-kártya többi pénzét máshol, másra költötték el. A 17 milliárd forint a szálláshely szolgáltatók bevételeinek 5 százaléka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent mérlegre téve a családoknak az lenne a legelőnyösebb, ha inkább pénzben kapnák meg a cafeteria összegét, hiszen akkor szabadon dönthetnék el, mire költik. Kár lenne, ha a Szép-kártya bezsebelné, hiszen az a jelenleginél is több kötöttséget és bonyolultabb rendszert jelentene.

Címkék:
karrier, készpénz, cafetéria, szép kártya, erzsébet-utalvány,