Rengeteg munkavállalót érint: ettől félnek a magyar cégek

Világgazdaság2016. április 19. 08:30

A magyar építőipari cégeknek jelentős versenyhátrányt okozna, ha az EU elfogadná azt a tervezetet, amely szerint kötelező lenne az ágazati átlagbért fizetni a minimálbér helyett - írja a Világgazdaság.


Több mint 68 ezer magyar munkavállalót érinthet az Európai Bizottság (EB) március elején előterjesztett javaslata, amelyben felülvizsgálnák a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat az Európai Unióban. A tervezet szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kellene alkalmazni, vagyis az adott szektorra jellemző átlagbért kellene fizetni a munkavállalóknak a kiküldetés ideje alatt. Jelenleg csak a fogadó országban érvényes ágazati minimálbért kell fizetni.

A kiküldött munkavállalók száma alapján felállított uniós rangsorban Magyarország a tizenegyedik helyen áll, 2010 és 2014 között 67,2 százalékkal nőtt a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok száma. A magyarok több mint fele (56,3 százalék) Németországban, több mint ötöde (22,6 százalék) pedig Ausztriában van kiküldetésben, az ágazatok közül pedig az építőipar (48 százalék) és az ipar egyéb területei (41,7 százalék) dominálnak.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége nem támogatja az EB javaslatát, mert szerintük annak elfogadása esetén a magyar vállalkozások versenyelőnye csökkenne az EU országaiban, csorbulna a verseny és a szolgáltatások szabad áramlása.

Címkék:
karrier, külföld, külföldi munka, magyar,