Eldőlni látszik a cafeteria sorsa: ennyi lehet a maximális összeg

Magyar Hírlap2016. április 18. 09:00

Valószínűleg jövőre maximum havi húszezer forint lesz a cafeteria, ami beépül a bérbe, ám ez az összeg nyugdíjra, táppénzre, gyesre nem jogosít majd - írja a Magyar Hírlap.


A lap értesülései szerint a kormány kitart amellett, hogy 2017 januárjától lépjen életbe a készpénzesített, azaz a bérbe épülő cafeteria rendszer. 2017-től havi húszezer forintban maximalizálnák a bérbe épülő cafeteria összegét, tehát ez legfeljebb évi 240 ezer forintot jelentene. Erre az összegre nem járna szociális ellátás, tehát nem számít majd bele a nyugdíjba, gyesre, táppénzre sem jogosít.

Azok a munkáltatók, akik eddig nem adtak béren kívüli juttatást, a jelenlegi elképzelések szerint csak akkor csatlakozhatnának az új, bérbe beépülő cafeteria rendszerhez, ha kétszázalékos béremelést hajtanak végre.

A béren kívüli juttatások jelenleg 1,8 millió munkavállalót érintenek, és csaknem ötvenezerre tehető azoknak a munkáltatóknak a száma, akik vagy kollektív szerződésben rögzítették, vagy attól függetlenül működtetnek cafeteria rendszert.

Címkék:
karrier, fizetés, cafetéria, béren kívüli juttatás,