Minden magyarországi településen lesz bölcsődei ellátás

Pénzcentrum2016. április 11. 10:00

Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, amelynek keretein belül a hagyományos bölcsődék mellett mini-, családi és munkahelyi bölcsődei formát is biztosítani fognak - írja a Magyar Idők.


A 2017 januárjában induló új rendszer szerint az önkormányzatnak a bölcsődei ellátás valamilyen formáját - bölcsődét, minibölcsődét vagy családi bölcsődét - biztosítania kell azokon a településeken, ahol legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt gyermek szülei igényt tartanak arra.

A bölcsőde- és óvodafejlesztésre szánt további csaknem százmilliárd forintra két pályázat keretében lehet pályázni: az egyik az egész országra kiterjed, a másik a közép-magyarországi térségre. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy a támogatást az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások is igényelhetik.

Tavaly szeptembertől a gyerekek több mint háromnegyede kap ingyen étkezést a bölcsődékben és óvodákban - mondta el Novák Katalin. Az államtitkár a közétkeztetéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy jelenleg ennek a sokrétegű rendszernek az áttekintése folyik, jobb minőségű, megfelelő mennyiségű, a jelenleginél méltányosabb árú étkezést szeretnének garantálni.

Címkék:
karrier, bölcsőde, bölcsődei ellátás,