Cafeteriaátalakítás: az egészségpénztárak az egyik legnagyobb vesztesek

Világgazdaság2016. március 17. 08:30

Rekordalacsony mértékben járultak hozzá a tagok egészségpénztári számláihoz tavaly a munkáltatók, egy átlagos pénztártag 30 ezer forintot sem kapott 2015-ben - írja a Világgazdaság.

Idéntől a honvédségi dolgozóknak egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás helyett inkább több Erzsébet-utalványt adnak, ami végül a Honvéd Egészségpénztár (HEP) megszűnéséhez vezetett. Mivel ugyanis a tagok háromnegyede nem fizetővé vált, képtelen volt fennmaradni, és beépült a Prémium Egészségpénztárba. Az Erzsébet-utalvány komoly versenytársává vált az egészségpénztáraknak, nemcsak a Honvéd Egészségpénztárt, hanem a teljes szektort megrázta a cafeteriapénzekért folyó harc.

Az önkéntes nyugdíjkasszák viszonylag jól jöttek ki ebből a történetből, a munkáltatói tagdíjak ezeknél az intézményeknél tavaly stagnáltak, az egészségpénztáraknál viszont 15,6 százalékkal csökkentek a munkáltatói befizetések. Egy átlagos pénztártag tavaly már kevesebb, mint 30 ezer forintnyi egészségpénztári hozzájárulást kapott a munkahelyétől, ami az 1998 óta vezetett statisztikák szerint negatív csúcs. Az egészségpénztárak helyzete azért is rosszabb a nyugdíjkasszákénál, mivel a tagdíjbefizetések jóval nagyobb hányada jön a munkáltatóktól.

Az egészségpénztárak abban reménykednek, hogy az új szabályozásban a fő versenytársak, a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rosszabb helyzetbe kerülnek, és javul majd a pénztárak pozíciója. A kormány eddigi intézkedései viszont nem kimondottan a pénztárak érdekeit szolgálták.

Címkék:
karrier, cafetéria, szép kártya, erzsébet-utalvány, egészségpénztár, prémium egészségpénztár,