Sokba kerül a közfoglalkoztatás: nem is marad pénz másra

Világgazdaság2016. március 8. 08:30

A klasszikus munkaerő-piaci programokra sem kormányzati igény, sem forrás nem marad, ugyanis a legtöbb pénz a közmunkaprogramokra megy el- írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) teljes költségvetésének 65 százalékát költötték tavaly a közfoglalkoztatotti rendszer működtetésére, 13 százalékát a munkanélkülieknek járó támogatásokra, és csupán mintegy 4 százalékát a munkanélküliség kezelését szolgáló programokra - derül ki a Policy Agenda elemzéséből. Idén pedig a 484 milliárdos keretösszeg 70 százalékát, 340 milliárdot költenének közmunkára, és csupán 3 százalékát a munkaerő-piaci programokra.

Ez egyrészt azért problémás, mert az NFA bevételeit főképpen a munkaadók és munkavállalók által befizetett különféle (szakképzési, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci) járulékok adják. Ezt pedig elvileg csak foglalkoztatási és képzési programokra, valamint a becsődölt cégek munkavállalóinak béragarancia-kifizetéseire lehetne költeni, nem pedig közmunkára.

Másrészt szakmai problémák is felmerülnek a közmunkával kapcsolatban. Minél hosszabb időt tölt valaki a közfoglalkoztatás keretében, annál nehezebb visszatérnie az elsődleges munkaerőpiacra. Ráadásul már olyan térségekben is tömegessé vált a közmunka, ahol lehetne munkát találni, ez pedig elszipkázhatja a munkaerőt a vállalatok elől.

Címkék:
karrier, közfoglalkoztatás, közfoglalkoztatott,