Minimálisra csökkenhet a munkanélküliség Magyarországon

Világgazdaság2016. március 4. 09:00

A közmunka további felfuttatásával alig lesz munkanélküliség Magyarországon. A teljes foglalkoztatás azonban visszaveti a gazdasági növekedést - írja a Világgazdaság.

Megvalósulhat a teljes foglalkoztatás Magyarországon, miután idén tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Ezt segítheti a vállalati szféra munkakeresletének növekedése, és a közfoglalkoztatás felfutása is. Idén ugyanis már 250 ezer közmunkás lehet a tavalyi 192 ezer után.

Szociális eszközzé vált a közfoglalkoztatás, és ezek az emberek csapdahelyzetbe kerülnek. Rövidtávon a résztvevőknek a közmunka jobb, mint a 28 800 forintos segély, de minél hosszabb időt töltenek a közfoglalkoztatás keretében, annál nehezebb visszatérniük az elsődleges munkaerőpiacra

- mondta Molnár György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatója.

A közmunkával egyrészt az a baj, hogy olyan térségekben is tömegessé vált, ahol lehetne munkát találni - mondta Molnár, aki szerint ez már elszipkázhatja a munkaerőt a vállalatok elől. Az adatok is ezt támasztják alá: noha a munkanélküliségi ráta a hivatalos statisztika szerint 6 százalék körül mozog, közfoglalkoztatás nélkül két számjegyű lenne. A kutató szerint az ilyen tömeges közmunkának már hosszú távon gazdasági növekedési áldozata is van.

Címkék:
karrier, közfoglalkoztatás, munkanélküliség, közfoglalkoztatott,